Emke Raassen-Kruimel bij de 100ste uitgave

Emke Raassen-Kruimel bij de 100ste uitgave

Welke Laarder is hier afgebeeld? Van welke kant heeft Co Breman de Brink geschilderd? Het zijn enkele vragen die kunnen rijzen als je bezig bent met de bestudering van schilderijen van Larense kunstenaars. In de loop der jaren heb ik deze of andere wel gesteld aan (bestuursleden van) de Historische Kring Laren. Voor het antwoord werd soms uit het geheugen geput, een andere keer werd er in het archief gedoken. Ook andere medewerkers van Singer maakten gebruik van het archief en raadpleegden knipsels, oude afbeeldingen van Laren of het krantenarchief van de Laarder Courant.

Dit artikel is afkomstig uit Kwartaalbericht 100 [2007-2]. Leden van de Historische Kring Laren ontvangen het kleurrijke glossy magazine 4 keer per jaar. U kunt hier lid worden. Losse nummers zijn à € 4 per stuk in de Lindenhoeve te koop, zolang de voorraad strekt.

Emke Raassen-Kruimel, Singer Laren, hoofd museum

Bij Singer krijgen we heel wat telefoontjes of mails binnen met vragen over kunstenaars in Laren, maar soms ook over de geschiedenis van het dorp. Naast wat we zelf aan informatie geven verwijzen we ook door naar de website van de Historische Kring en wat de kunstenaars betreft even doorklikken naar Lexicon kunstenaars. 

Parate kennis is handig maar van tijdelijke duur. Het vastleggen van de recente geschiedenis van het dagelijks leven in het dorp is belangrijk om een goed cultuurhistorisch beeld voor later te bewaren. De Historische Kring Laren doet dat onder meer in het Kwartaalbericht. Bij het bekijken van de index van de verschenen artikelen op de website kom je vele facetten van de Larense geschiedenis tegen als de huizen, de ambachten, de landbouw, de kunstenaars en heel wat families die in het dorp een rol speelden. Sommige artikelen zijn uit historisch perspectief geschreven, andere zijn opgetekend als ‘oral history’, herinneringen verteld door bewoners, of door hen zelf geschreven. Alles tezamen een bron waaruit later weer geput kan worden. Het kwartaalbericht vormt daarmee een archief van herinneringen naast de archivalia en de collectie objecten die de kring bezit. 

Waar Singer Laren de geschiedenis en de werken van de kunstenaars die in Laren hebben gewoond en gewerkt, koestert, richt de Historische Kring zich op de geschiedenis van het dorp zelf en de oorspronkelijke bewoners. Beide instellingen vullen elkaar daarin goed aan.