Steenbergen 6

Steenbergen 6

Toen dit fraaie landhuis in 1911 werd gebouwd in opdracht van de gezusters C.J. (Corrie) en J. Pabst, was het adres Drift 7. Nu is dat Steenbergen 6.

Dit artikel is afkomstig uit Kwartaalbericht 153 [2020-3]. Leden van de Historische Kring Laren ontvangen het kleurrijke glossy magazine 4 keer per jaar. U kunt hier lid worden. Losse nummers zijn à € 4 per stuk in de Lindenhoeve te koop, zolang de voorraad strekt.

De architect was K.P.C. de Bazel. De villa droeg toen de naam ‘De Eekhoorn’. Naast de voordeur werd een gevelsteen ingemetseld. De tekst op die steen is na 109 jaar zo goed als niet meer te lezen. Met hulp van de huidige bewoonster, is het gelukt de tekst tevoorschijn te toveren. Die luidt:

EERSTE STEEN 
GELEGD DOOR
KITTY PABST
21 DEC. 1911

Steenbergen 6, Laren

Corrie Pabst was aquarellist, etser, schilder en tekenaar. Werken van haar vinden we in het Centraal Museum Utrecht en in het Kröller Müller Museum. Corrie overleed op 21 november 1943.

In 1978 werd de kapitale villa in de as gelegd. De brandweerkorpsen van Laren, Blaricum en Eemnes werkten als paarden, maar er was niets meer te redden. De schade bedroeg 2 miljoen gulden. De oorzaak was kortsluiting in een schemerlamp. In 1982 was de villa weer volledig gerenoveerd. 

Ook de familie Albada Jelgersma heeft hier gewoond. Ook deze liet een gevelsteen aanbrengen met de namen van de kinderen van het echtpaar.

Bronnen: Laarder Courant De Bel; De Valk Lexicon.