Rectificatie Kwartaalbericht 97 – Truitje Bus

Rectificatie Kwartaalbericht 97 – Truitje Bus

Geachte redactie

In het artikel “Truitje Bus” van Bep de Boer nr. 97 blz. 6 is een oneffenheid geslopen die ik graag even recht wil strijken. Het is een verhaal van de klok en de klepel. Tijmen Bus de schoenmaker en kennelijk dus de broer van Truitje woonde zo omstreeks 1935 in de Molenweg en niet in het Hendrikalaantje waar ik zelf geboren en getogen ben.

Dit artikel is afkomstig uit Kwartaalbericht 98 [2006-4]. Leden van de Historische Kring Laren ontvangen het kleurrijke glossy magazine 4 keer per jaar. U kunt hier lid worden. Losse nummers zijn à € 4 per stuk in de Lindenhoeve te koop, zolang de voorraad strekt.

C.L. van den Brink

Weliswaar recht tegenover ons huis maar dus in een andere straat. Ik herinner mij dat nog zo goed omdat ik daar de te repareren schoenen moest brengen. Het was een langgerekt huis tussen de hoek van het H. Valkenburglaantje en het huis van smederij Vonk. Naast Tijmen Bus woonde de in hetzelfde artikel genoemde Cornelis Bakker waar ik altijd een soort bruin snoepballetje kreeg uit een voor mij langzamerhand bekend geworden trommeltje.

Ik zie Tijmen nog duidelijk voor mij met een soort lederen voorschoot in een wazige lucht van leer en lijm. Hij had altijd kleine spijkertjes in zijn mond om in de schoenen te slaan die echter door zijn radde manier van praten dikwijls in zijn maag terecht moeten zijn gekomen. Later kwam in hetzelfde huis Jan van den Brink te wonen. En zo was het drietal in die tijd alleenstaande oude mannetjes compleet. Totdat Frits Distelblom met zijn verhuiswagen en de Familie Snoeij aan de andere kant van het huis de nieuwe tijden betraden.

Foto bij dit artikel: Truitje in haar zondagse dracht. Collectie Suijver·Marjot.