Presentatie boek ‘Het dorp, de oorlog, de mensen’ via livestreaming

Presentatie boek ‘Het dorp, de oorlog, de mensen’ via livestreaming

Op 24 april 2020 werd het boek ‘Het dorp, de oorlog, de mensen’, om 11.00 uur via een livestreaming gepresenteerd in het voormalige Rabobankgebouw, ‘Door de bank genomen’, in Laren. Presentator Ruud ter Weijden interviewde Ineke Hilhorst en Teun Koetsier over het boek. De bijeenkomst was niet voor publiek toegankelijk, maar het interview is hier te zien.

Presentatie boek ‘Het dorp, de oorlog, de mensen’ via livestreaming
De presentatie werd voorafgegaan door Frits Spits die daarmee tevens de start van de herdenkingsweek van de 2e Wereldoorlog in Laren inluidde. De taalmeester des Vaderlands, stond moederziel alleen voor het voormalige bankgebouw aan de Burgemeester van Nispen van Sevenaerstraat.

‘Het dorp, de oorlog, de mensen’ portretteert een aantal tijdens de Tweede Wereldoorlog in Laren wonende mensen en de keuzes die ze maken. Als Hitler de macht heeft gegrepen en ons land binnenvalt, moet er na de bezetting een houding worden bepaald. Ben je voor of tegen de moffen, ga je in het verzet of kijk je lijdzaam toe. Een principiële houding aannemen of opportunistisch handelen? ‘Goed’, ‘fout’ of ‘grijs’?

Omdat de gebeurtenissen zich afspelen in een eenheid van plaats en tijd, stijgen de verhalen uit boven de gebeurtenissen van een specifieke gemeenschap of personen. De levens van de protagonisten illustreren de achtergronden en omstandigheden die leiden tot het maken van cruciale keuzes.  

Het boek beschrijft de levens van zeven hoofpersonen. BN’er Henri Polak waarschuwt al in de jaren dertig tegen het nazisme. Politicus Obbondus Sikkens, wethouder in Laren en daarna burgemeester van Oegstgeest, kiest voor de NSB. De van oorsprong Canadese Mona Parsons gaat in het verzet. Lizzy Breman, vrouw van de schilder Co Breman, legt oecumenische verbindingen. Onderwijzeres Ria van Dijk waagt zich in het hol van de NSB-leeuw. Wiskundige Roland Weitzenböck kiest de Duitse kant. De Duitser Albert Schlösser ontpopt zich als verzetsheld. De verhalen, die zich ten dele in Laren afspelen, laten zien hoe karakter en omstandigheden een beslissende invloed hebben en bepalen waar de hoofdpersonen staan in de mondiale krachtmeting waarin Nederland wordt meegesleurd. 

Uitgave van de HKL in samenwerking met Uitgeverij Van Wijland, mede mogelijk gemaakt door de Adriaan van Westreenen Stichting en Mac van Wielingen. Vormgeving Hans Schaapherder Design. ISBN 978-90-9033030-3. Na 24 april te koop bij alle (internet)boekhandels in Nederland. Prijs € 19,95. 

Ineke Hilhorst is documentairemaker, schrijfster, interior designer en cultuurproducent. Haar man Teun Koetsier is historicus en filosoof van de wiskunde. Hij is tevens secretaris van de HKL. 

*De eerste twee delen zijn Schieten op de Maan, Gezag en Verzet in Laren NH in WO II, door Teun Koetsier en Elbert Roest uit 2016 (redactie Ineke Hilhorst) en De Slag om de Berg-Stichting, door Ineke Hilhorst, Teun Koetsier en Elbert Roest uit 2017.