Onze eerste kerstboom

Onze eerste kerstboom

Nog nooit hadden mijn ouders een kerstboom kunnen aanschaffen. Toen we in Huizen woonden werd daar niet aan gedacht maar nadat we negen maanden in Amsterdam hadden gewoond en daar de vele prachtige kerstbomen hadden gezien, dachten m’n ouders erover om nu ook een kerstboom in huis te plaatsen. 

Dit artikel is afkomstig uit Kwartaalbericht 122 [2012-4]. Leden van de Historische Kring Laren ontvangen het kleurrijke glossy magazine 4 keer per jaar. U kunt hier lid worden. Losse nummers zijn à € 4 per stuk in de Lindenhoeve te koop, zolang de voorraad strekt.

Bep (G.L.) De Boer

Maar een kale boom is ook niet alles, er moesten natuurlijk ook kerstballen in hangen en er moesten ook kaarsjes in kunnen branden. Dat gaf nog wel even te denken, want veel geld voor zo iets aparts was er zo goed al niet. Ik had m’n ouders er al over horen praten, maar begreep dat het toch wel weer niets zou worden. Toen ik begin december 1947 met wat buurjongens op de Drift ging voetballen op het veldje tussen de Werkdroger en een verder gelegen villa, maakte één van de jongens een doelpunt. (Op die plek staan nu een aantal villa’s) Hij legde aan één kant een paar stenen en aan de andere kant wat takken. We speelden daar een hele tijd en toen we naar huis gingen zag ik dat naast de “doelpaal” een klein kerstboompje liggen. Het was een vliegden die de jongens gewoon uit de grond hadden getrokken. Ik nam hem mee naar huis en in de schuur achter ons huis aan de Dammaat nr. 1 zette ik het boompje in een klein kistje. Uit allerlei stukken karton van oude schoenendozen enz. knipte ik kerstballen en kleurde die met restjes verf. Toen het kerst was heb ik mijn creatie in de kamer gezet. Mijn ouders waren helemaal verbaasd over m’n creativiteit. Dit werd eigenlijk onze eerste kerstboom. Het jaar daarop kocht mijn vader een echt kerstboompje en in Amsterdam, waar hij op de scheepswerf werkte, kocht hij leuke versieringen en kaarsenhoudertjes. Mijn moeder kocht ergens in Laren kleine kerstboomkaarsjes en zo hadden we dan toch een echte kerstboom. Karel Lauer die ook op de Dammaat woonde maakte er een foto van. We waren maar wat blij en trots met onze eerste echte kerstboom.