Mijn buurt, de Naarderstraat

Mijn buurt, de Naarderstraat

Ik ben opgegroeid op Naarderstraat 32, waar mijn ouders een groentewinkel hadden.

Dit artikel is afkomstig uit Kwartaalbericht 117 [2011-3]. Leden van de Historische Kring Laren ontvangen het kleurrijke glossy magazine 4 keer per jaar. U kunt hier lid worden. Losse nummers zijn à € 4 per stuk in de Lindenhoeve te koop, zolang de voorraad strekt.

Nel Strating – de Graaf

28 mei 1945

De reden dat ik in 1931 vanuit Broek op Langendijk, waar ik geboren ben, naar Laren ‘emigreerde’ was dat mijn vader, Simon de Graaf, uit het ‘land van witte-, groene en rode kool’ daar geen droog brood meer kon verdienen als tuinder met eigen kwekerij. Samen met een vriend ging vader op zoek naar een groentewinkel. Ze slaagden, de een in Laren de ander in Hilversum. Ik was toen twee jaar en weet van mijn geboorteplaats weinig af. Als ik wel eens bij mijn opa en opoe ging logeren, was dat een hele reis. Eerst met de tram naar Hilversum, dan met de trein naar Amsterdam, daar overstappen op de trein naar Alkmaar en dan met de bus door de kop van Noord Holland. Dat was ook weer anderhalf uur. Als ik bij mijn opoe kwam was haar eerste vraag; “hoe laat ben je van huis gegaan?” en dat was dan ca. vier uur reizen. 

Naarderstraat 30-32 in 1966

Met de buurmeisjes was ik dikke vriendinnen. Achter op het grasveld stond een afgedankte auto en dat was ‘ons huisje’ en speelden we vader- en moedertje met de buurkinderen Elly Schoemaker, Gonny Blom en Nel Willard. We speelden ook veel op de brede muur die om de tuin van het ‘Singer-gebouw’ was gebouwd, toen heette de villa ‘Wilde Zwanen’. Na de lagere school moest ik meehelpen in de winkel, maar ik wilde verder leren en volgde de Avondmulo in Hilversum. Na een hele dag in de winkel gestaan te hebben, gauw eten en weer naar Hilversum, vijf avonden in de week en uiteindelijk heb ik mijn diploma gehaald.

De Naarderstraat is zoveel veranderd na 1960 niet meer vergelijkbaar. Vóór die tijd waren er allerlei winkels het meeste levensmiddelen. Ik herinner me al deze winkels: