Lezing onderduiker Leonard Vis op 2 mei

Lezing onderduiker Leonard Vis op 2 mei

De heer Leonard Vis (1930) zal dinsdagavond 2 mei een lezing houden in de Lindenhoeve, het centrum van de Historische King Laren (HKL). De lezing begint 20.00 uur, inloop is mogelijk vanaf 19.30 uur.

Leonard Vis was in de Tweede Wereldoorlog onderduiker in pension De Hoeve, Hein Keverweg 1 te Laren. Op deze plek is nu het parkeerterrein bij Singer Laren. Bij een inval in dit pension op 30 september 1943 werden 30 onderduikers opgepakt, van wie er 28 zijn vermoord in Auschwitz. Vis was een van de weinige overlevenden. Net als de anderen werd hij wel naar Amsterdam gebracht, maar hij ontsnapte uit de trein die hem naar Westerbork zou brengen en hij dook vervolgens opnieuw onder.

Vis emigreerde in 1954 naar de VS en woont sinds 1967 in Toronto, Canada. Hij was werkzaam in de reclamewereld. In Toronto trouwde hij met de Pools-Canadese Dorothy Zlatkis. Na zijn pensionering raakte hij als spreker verbonden aan het Simon Wiesenthal Center en het Neuberger Holocaust Education Centre in Toronto. Hij is een veelgevraagd spreker voor scholieren en studenten over het onderwerp ‘Survival Skills & Street Smarts – how I survived the Holocaust in hiding’.

Boek Ies Bleekrode

De in Laren woonachtige historicus en onderzoeker Aaldrik Hermans heeft er vijf jaar aan gewerkt om samen met Leonard Vis het boek ‘Ies Bleekrode en zijn 32 onderduikers’ te schrijven. Bleekrode dreef samen met zijn vrouw Els Garms pension De Hoeve. In het boek wordt de geschiedenis van de Bleekrodes en hun onderduikers uitvoerig in kaart gebracht. Kwartaalbericht 164 (2023-2) van de HKL, dat eind april uitkomt, bevat een bespreking van het boek en een interview met Aaldrik Hermans.

Het boek kon bij voorintekening besteld worden via www.ulule.com/bleekrode. Na de lezing van Leonard Vis is het op 2 mei te koop in de Lindenhoeve voor € 35 (graag pinnen). Leonard Vis zal signeren. Degenen die het al hadden besteld, kunnen hun eigen boek meenemen om het door Vis te laten signeren.

Wie de lezing bij wil wonen, wordt verzocht dat even te melden via info@historischekringlaren.nl, zodat de HKL weet hoeveel belangstellenden er zullen zijn. De toegang is gratis.

Meer lezingen

Leonard Vis zal ook spreken tijdens de dodenherdenking op 4 mei in Laren. Daaraan voorafgaand wordt het boek voor genodigden gepresenteerd in Singer. Vervolgens worden er bij de parkeerplaats 29 Stolpersteine (struikelstenen) gelegd. Twee van de 32 onderduikers waren voor de inval vertrokken, maar een van hen, de schilder Baruch Lopes de Leão Laguna, werd iets later alsnog opgepakt en omgebracht in Auschwitz.

Omdat Vis ook in Huizen ondergedoken heeft gezeten, organiseert de Historische Kring Huizen een lezing van hem in de Nieuwe Kerk, op donderdag 11 mei om 20.00 uur.

Op de foto Leonard Vis op 89-jarige leeftijd.

(Publicatiedatum 19 april 2023)