Hoe kwam ‘het bestek van de Naarderstraat’ bij Steven Weinberg thuis in de keukenla?

Hoe kwam ‘het bestek van de Naarderstraat’ bij Steven Weinberg thuis in de keukenla?

Steven Weinberg (1946), samen met Aaldrik Hermans (1971) en Michiel van Driel (1970) auteur van het vorig jaar verschenen boek ‘Een badkuip aan de Drift’, heeft een nieuw boek in voorbereiding. Opnieuw is Aaldrik Hermans co-auteur. De andere co-auteur is Gon Strazza-Brinkman (1930), afkomstig uit Laren en woonachtig in Rome. De titel van het nieuwe boek is: ‘Het bestek van de Naarderstraat’. 

Dit artikel is afkomstig uit Kwartaalbericht 159 [2022-1]. Leden van de Historische Kring Laren ontvangen dit kleurrijke glossy magazine 4 keer per jaar. U kunt hier lid worden. Losse nummers zijn à € 9,50 per stuk in de Lindenhoeve en bij Bruna te koop, zolang de voorraad strekt.

Tekst: Wim Keizer

Bij Steven thuis in Luxemburg ligt een vijfdelig zilveren bestek in de la: messen, vorken en lepels, met het opschrift ‘PLATE’ in hoofdletters erop gegraveerd. Hij kent dit bestek vanaf zijn prille jeugd aan de Drift in Laren. Steven in zijn voorwoord: “Geruime tijd dacht ik dat het de kwaliteit van het zilver betrof: ‘silver plated’ betekent immers een dun laagje zilver op een ander metaal, in tegenstelling tot massief zilver. Toch wel raar, dacht ik altijd, om dat er in koeien van letters op te graveren!”

Loukie Plate
Via Aaldrik Hermans kwam Steven erachter dat tijdens de oorlog op het adres Naarderstraat 53 ene Loukie Plate had gewoond, die getrouwd was met een Duitser en tijdens de bezetting met de Duitsers collaboreerde. Meteen na de oorlog woonden op hetzelfde adres Mieke en Paul Brinkman met hun vijf kinderen Marijke, Gon, Loes, Kees en Hans. De moeder van Steven, Ella Schöndorff- Meijer, en haar zoontje Rolf hadden de oorlog overleefd dankzij de moed van velen, onder wie Mieke en Paul Brinkman. Steven verder in zijn voorwoord: “Zou Loekie Plate de PLATE van het bestek zijn? Wat kon er gebeurd zijn? Had zij na ‘Dolle Dinsdag’ in september 1944 hals over kop haar woning aan de Naarderstraat verlaten, waarna de ‘goede’ Brinkman het huis van de ‘slechte’ Plate betrok? 

Terug naar Laren
Aan het einde van de oorlog keerden Ella en Rolf terug naar Laren, nadat ze in Eindhoven bij de familie Spoelstra ondergedoken hadden gezeten. Mieke en Paul Brinkman, die intussen met hun vijf kinderen van de Lingenskamp 8 naar de Naarderstraat 53 waren verhuisd, vingen hen op. Kort daarop namen moeder en kind hun intrek aan de Drift 27 (het huis van ‘De Badkuip’). Ella bezat op dat moment niets meer. De Duitsers en de NSB’ers hadden niet alleen haar hele familie vermoord maar ook het merendeel van haar vooroorlogse bezittingen geroofd. Ik stel me voor dat de gulle ‘tante’ Mieke haar op dat moment een en ander meegeeft om haar nieuwe leven op te starten. Wat beddengoed, wat potten en pannen, een beetje servies en wat bestek. Ze graaide in de keukenla of in een buffet en gaf Ella een paar vorken, messen en lepels die door Plate waren achtergelaten. Gestolen waar dus, maar wie kon hun dat kwalijk nemen?”

Speurtocht
De drie auteurs doen naspeuringen naar alle personen die een rol hebben gespeeld in dit verhaal. De spannende speurtocht bracht hen van het Laren van die bange oorlogsjaren naar plaatsen in Duitsland. Stukje bij beetje kwamen de puzzelstukjes op hun plaats, met helden, slachtoffers, collaborateurs en verraadsters. υ

Het boek verschijnt in april en gaat € 29,95 kosten (excl. verzendkosten). Het is bij voorintekening te koop voor € 30,00 (gratis thuisbezorgd!) via de volgende link:
https://nl.ulule.com/het-bestek-van-de-naarderstraat