Geen gebrek aan plannen en enthousiasme

Geen gebrek aan plannen en enthousiasme

Nu de coronamaatregelen zijn versoepeld, ontwaakt de Historische Kring Laren. De inrichting is aangepast zodat voldoende afstand mogelijk is; de deuren van de Lindenhoeve zijn op de zaterdagmiddag weer geopend. Het enthousiasme om elkaar weer te ontmoeten is groot. De eerste zaterdag dat we open waren, was nagenoeg het voltallige bestuur present en was er veel bezoek. Ter verhoging van de feestvreugde kwam ook onze burgemeester met zijn partner en hond Finn langs. 

Dit artikel is afkomstig uit Kwartaalbericht 157 [2021-3]. Leden van de Historische Kring Laren ontvangen dit kleurrijke glossy magazine 4 keer per jaar. U kunt hier lid worden. Losse nummers zijn à € 4 per stuk in de Lindenhoeve te koop, zolang de voorraad strekt.

De feestvreugde werd al gauw getemperd door een nieuwe variant van het virus en oplopende coronabesmettingen. We zullen dus voorzichtig moeten blijven, ook op de zaterdagmiddag! Om die reden beperken wij activiteiten vooralsnog tot buitenactiviteiten. Te beginnen met de Open Monumentendag, zaterdag 11 september a.s. 

Het thema van de Open Monumentendagen 11 en 12 september  2021 is ‘Mijn monument is jouw monument’. En de invulling die wij aan dat thema geven sluit daar naadloos bij aan. Nardinclant stelt haar tuin ook op 11 en 12 september open voor het publiek. De tuin is ontworpen door Leonard Springer en in ere hersteld door de familie Blokker. De tuin zit vol verrassingen. 

Bijzonder aan de tuin is dat deze zo goed bewaard is gebleven als voorbeeld voor de Nederlandse decoratieve tuinstijl. Niet alleen de tuin is interessant, maar ook de bewoningsgeschiedenis van het landgoed. “Een vergeten geschiedenis”, aldus Peter Prinssen die ons als gids mee terugneemt in die geschiedenis. 

Er zullen door de HKL op zaterdag 11 september twee rondleidingen worden verzorgd, om 14:00 en 16:00 uur. We vertrekken vanaf de Lindenhoeve om 13:15 respectievelijk 15:15 uur en wandelen dan onder leiding van dorpsgids Vincent ­Hilhorst naar het landgoed op Houtweg 25. U wordt vriendelijk verzocht zich aan te melden via info@historischekringlaren.nl. Het team van Nardinclant heet u van harte welkom. 

Meer informatie over Nardinclant vindt u in dit Kwartaalbericht en op de website van Nardinclant, www.amsterdamgarden.com.

De Open Monumentendagen van vorig jaar (2020) zijn door de coronamaatregelen in het water gevallen. Het thema was ‘Leermonument’ en wij hadden het plan opgevat om uitgebreid aandacht te besteden aan het kunstwerk ‘Laren van weleer’ dat in de Hertenkamp is geplaatst en de geschiedenis van Laren illustreert. Uitstel betekent in dit geval geen afstel. Vanaf zaterdag 11 september a.s. zal in de Lindenhoeve een fotoreportage van Marja van Hest tentoon worden gesteld van de restauratie van het kunstwerk door de gebroeders Snoeij. Hans van Deuren zal 18 september a.s. een presentatie houden bij het kunstwerk. Inloop is vanaf 14:00 uur en rond 14:30 uur vertrekken we richting het kunstwerk. 

Aan plannen en enthousiasme, kortom, geen gebrek. Daarbij kunnen wij uw hulp goed gebruiken! Want de gevolgen van corona voor de HKL zijn zichtbaar. Zo hebben heermoes en onkruid de tuin van de Lindenhoeve overgenomen. Helpende handen en groene vingers zijn zeer welkom. Verder is behoefte aan andere vrijwilligers, o. a. voor diverse taken rondom het beheer en het gebruik van de Lindenhoeve. Als u enthousiast bent om te helpen, dan horen wij graag van u via info@historischekringlaren.nl.

We kijken positief vooruit en maken weer plannen. Doet u mee?

Bas Holshuijsen, voorzitter

Foto: ‘de tuin omarmt je’, met dank aan Amsterdamgarden.