Dorpsradio 23 mei 2021

Dorpsradio 23 mei 2021

Teun Koetsier, secretaris van de Historische Kring Laren (HKL), en Wim Keizer, eindredacteur van het HKL-Kwartaalbericht, praten over het begin mei verschenen nummer 156.
Alvorens dat te doen, bespreekt Teun eerst de kans dat ook in het Gooi wolven rond gaan zwerven. Daarna gaat hij in op de rol van Henk Wikkerman, die in het Kwartaalbericht geïnterviewd wordt, bij de oprichting van Larens Behoud.
Nummer 156 is grotendeels gewijd aan de Tweede Wereldoorlog. Teun en Wim bespreken ‘het Larensche geval’: de tot veel commotie leidende affaire in februari 1934 waarbij burgemeester Van Nispen vier jonge, links-revolutionaire Duitsers liet uitzetten naar Hitler-Duitsland. Maar was de burgemeester ervoor verantwoordelijk of juist minister van Justitie Van Schaik?
Laren telde in de oorlogsjaren honderden Joodse onderduikers. Het Kwartaalbericht beschrijft de tragische lotgevallen van Jantje Geertruida (Jenny) Wolf-Levit, Emile Wolf, Sara Levit-Bargeboer en Bernhard Rosenbaum. De vraag rees welke criteria er gelden voor de Larense lijst van gevallenen.

Luister naar de uitzending van zondag 23 mei 2021