Gesprek op Dorpsradio over Kwartaalbericht 156

Gesprek op Dorpsradio over Kwartaalbericht 156

21 mei 2021 – Teun Koetsier, secretaris van de Historische Kring Laren (HKL), en Wim Keizer, eindredacteur van het HKL-Kwartaalbericht, praten op de Dorpsradio over het begin mei verschenen nummer 156. Het gesprek is zondag 23 mei van 16.00 tot 17.00 uur te beluisteren. Daarna is het terug te horen op de site van de HKL, waar ook de eerdere uitzendingen staan.

Nummer 156 is grotendeels gewijd aan de Tweede Wereldoorlog. Teun en Wim bespreken ‘het Larensche geval’: de tot veel commotie leidende affaire in februari 1934 waarbij burgemeester Van Nispen vier jonge, links-revolutionaire Duitsers liet uitzetten naar Hitler-Duitsland. Maar was de burgemeester ervoor verantwoordelijk of juist minister van Justitie Van Schaik?

Laren telde in de oorlogsjaren honderden Joodse onderduikers. Het Kwartaalbericht beschrijft de tragische lotgevallen van Jantje Geertruida Wolf-Levit, Emile Wolf, Sara Levit-Bargeboer en Bernhard Rosenbaum. De vraag rees welke criteria er gelden voor de Larense lijst van gevallenen.

Er komen ook luchtiger onderwerpen aan de orde. Teun bespreekt de rol van Henk Wikkerman, die in het Kwartaalbericht geïnterviewd wordt, bij de oprichting van Larens Behoud.

Hij begint met belichting van de kans dat ook in het Gooi wolven rond gaan zwerven.

Op de foto van links naar rechts: Teun Koetsier, Wim Keizer en Eric Hurink. (foto Ineke Hilhorst)