De Rijt

De Rijt

De Rijt loopt vanaf de Brink naar de Torenlaan. De Rijt was een waterlozing die midden door de Brink sneed, terwijl de beide oevers door een paar bruggetjes werden verbonden. Het overtollige water van de Coesweerd werd afgevoerd via de Biezemsloot, langs de Eemnesserweg, naar de Gooiergracht en zo verder naar de Zuiderzee.

Dit artikel is afkomstig uit Kwartaalbericht 155 [2021-1]. Leden van de Historische Kring Laren ontvangen dit kleurrijke glossy magazine 4 keer per jaar. U kunt hier lid worden. Losse nummers zijn à € 4 per stuk in de Lindenhoeve te koop, zolang de voorraad strekt.

Tekst: Bep (G.L.) De Boer

Maar voordat deze straat de naam De Rijt kreeg, heette deze weg ‘De Lijnbaan’. Hier woonde de heer J. v.d. Veer die waslijnen maakte. Dat waren in elkaar gedraaide touwen. Om die te draaien maakte hij gebruik van de weg die daardoor de naam ‘Lijnbaan’ kreeg. Maar toen in 1882 de Gooische stoomtram ging rijden, werden er spoorstaven in de weg gelegd. De sloot werd gedempt, het bruggetje afgebroken en de lijnbaan moest verdwijnen en ook de naam ‘De Lijnbaan’ verdween. En op de Brink kwam in 1902 het eerste tram­station van de Gooische stoomtram. Als herinnering aan de afvoersloot werd besloten om de ‘De Lijnbaan’ voortaan De Rijt te noemen. 

In de loop der jaren kwamen hier verschillende winkeltjes. Zoals o.a. kruidenier Vonk op nr. 12. Dirk de Boer de groenteboer op nr. 10. Nu is dat nog steeds een groentezaak, maar nu van de fa. Van Mossel. En op nr. 8 zit al heel lang Bor, de poelier. In het verre verleden, in 1927, was hier de Eerste Coöperatieve Melkinrichting. En waar nu Tim’s menswear is, weliswaar een zaak aan de Brink maar op de hoek van de Rijt, was ooit fa. Zeegers. Ver daarvoor was het de ­Gooische Bazar van Brom, de oud zouaaf. In de periode 1860-1870 ging hij naar Rome om te strijden voor paus Pius IX. Maar we herinneren ons ook nog wel de bloemenwinkel van Kees en Elly Brinkman. In 1990 bestond deze leuke winkel 25 jaar. En moest er iets technisch aan de auto gebeuren, dan was daar Rob Majoor op De Rijt nr. 2. Nu is hier een visrestaurant gevestigd. Het is dan wel een klein straatje, maar het heeft een lange geschiedenis.

Bronnen: Laarder Couranr De Bel; ‘Laren door de straten heen’ van Gerard Koekkoek.