Beroemd schilderij van Max Liebermann weer terug in laren

Beroemd schilderij van Max Liebermann weer terug in laren

Een kunstverzamelaar uit Blaricum bezit momenteel het beroemde schilderij ‘De schoolgang te Laren’ van Max Liebermann, de bekende Duitse schilder die begin vorige eeuw ook in het Gooise Laren woonde en werkte. Het is een pastelschilderij, die de verzamelaar nu wil verkopen. “Het doek is na veel omzwervingen, onder andere in Amerika, gelukkig nu weer terug in Laren. Daar hoort het ook thuis”, vindt de kunstliefhebber. 

Dit artikel is afkomstig uit Kwartaalbericht 101 [2007-3]. Leden van de Historische Kring Laren ontvangen het kleurrijke glossy magazine 4 keer per jaar. U kunt hier lid worden. Losse nummers zijn à € 4 per stuk in de Lindenhoeve te koop, zolang de voorraad strekt.

Antoon F. Bruggeling

De Joodse kunstenaar Max Liebermann stamde uit een rijke Berlijnse bankiersfamilie. Hij koos echter niet voor het geld maar voor de kunst. Tot 1914 verbleef hij in Nederland, vooral in Katwijk en het Gooise Laren. Hier was hij onder andere bevriend met de eveneens bekende schilder Jozef Israël. Max schilderde tal van ‘Larense onderwerpen’. De afgelopen jaren is veel geld geboden voor zijn kunstwerken, waaronder zelfs enkele miljoenen euro’s. Liebermann stierf in 1935. ‘De schoolgang te Laren’ is één van de bekendste en ook mooiste schilderijen van Max Liebermann. Het is geschilderd in 1900 en was in 1910 te bewonderen op een grote expositie in Scheveningen. Via Duitsland belandde het doek uiteindelijk in Amerika, waar het jaren in particulier bezit is gebleven. Nu is het dus eindelijk weer terug in Laren, op de plek van zijn ontstaan. Om die reden vindt de Blaricumse kunstverzamelaar dan ook dat het prachtige schilderij thuishoort in Laren.

Te koop
Op het doek van 60 x 80 cm zijn schoolkinderen in schoolkleding te zien, lopende onder de bomen op de Larense Brink aan het begin van de 20ste eeuw. “Ik wil het schilderij graag verkopen aan een Larense kunstliefhebber”, laat hij weten. Alleen serieus geïnteresseerden voor ‘De schoolgang te Laren’ kunnen contact met de kunstliefhebber opnemen via telefoonnummer: 06-45149403.

Het fraaie schilderij ‘De schoolgang te Laren’ van Max Liebermann.