Torenlaan 58: ‘De Phoenix’
De ochtend van Koninginnedag 1928, de 30e augustus, rond 8 uur, werden de bewoners van de Torenlaan opgeschrikt door een hevige explosie. Villa ‘De Pen’ op nr. 58 werd grotendeels opgeblazen.
Dit artikel is afkomstig uit Kwartaalbericht 151 [2020-1]. Leden van de Historische Kring Laren ontvangen het kleurrijke glossy magazine 4 keer per jaar. U kunt hier lid worden. Losse nummers zijn à € 4 per stuk in de Lindenhoeve te koop, zolang de voorraad strekt.
De overbuurman, de heer Schulman, rende zijn huis uit om te zien wat er was gebeurd. Hij constateerde wel dat er niemand in huis aanwezig was. En dat was maar goed ook, anders was de ramp helemaal niet meer te overzien. Hoe triest was het voor de familie De Jongh. Zij woonde in villa ‘De Zwaluw’ in Blaricum en zou juist deze dag naar de nieuwe villa gaan verhuizen.
Van villa ‘De Pen’ was niet veel meer over. De hele achtergevel en een zijgevel waren geheel weggeslagen door de explosie. En ook het dak was ernstig beschadigd en stond op instorten. De politie was snel ter plaatse en ook burgemeester Van Nispen van Sevenaer verscheen op het toneel. Het gordijn van stof en stoom was inmiddels opgetrokken. Het bleek dat een elektrische boiler, die de vorige dag was geplaatst door een Bussumse installateur, ontploft was. Deze boiler werd ergens in de tuin terug gevonden. De tuin was een zee van stukken steen en puin, terwijl het interieur er treurig bijstond na de verwoesting.
Door de burgemeester werd een commissie van deskundigen beëdigd die een onderzoek instelde naar de oorzaak van de ontploffing. Deze commissie heeft uitgemaakt dat de oorzaak van de ontploffing te wijten was aan twee omstandigheden.
1. De kwikschakelaar die automatisch de boiler moest uitschakelen, heeft niet gewerkt.
2. De veiligheidsklep heeft eveneens geweigerd. Deze veiligheidsklep die op 6 atmosfeer druk dient te gaan werken, werd geheel intact met het zegel er nog op in de tuin teruggevonden.
Omdat de villa een ruïne was geworden werd zij geheel afgebroken, onder architectuur van de heer H.C. Elzinga en uitvoerder Van Dort weer opgebouwd en is zij als een Phoenix uit het puin herrezen. In april 1928 werd de villa alsnog door de familie De Jongh betrokken. Zij gaven een nieuwe naam aan de villa, ‘De Phoenix’.
Bronnen: Laarder Courant De Bel 1927-1928. Foto’s auteur.