Sint Janstraat
We hoeven ons niet af te vragen hoe de Sint Janstraat aan haar naam komt. Al sinds 1845 trekt de Sint Jansprocessie vanaf het centrum van het dorp (eerst de Waterstaatskerk en tegenwoordig de Basiliek) via deze weg naar het Sint Janskerkhof en (soms) vice versa. Op een landkaart ziet het er echter niet zo logisch uit; de straat lijkt uit 4 totaal verschillende stukken te bestaan.
Dit artikel is afkomstig uit Kwartaalbericht 144 [2018-2]. Leden van de Historische Kring Laren ontvangen het kleurrijke glossy magazine 4 keer per jaar. U kunt hier lid worden. Losse nummers zijn à € 4 per stuk in de Lindenhoeve te koop, zolang de voorraad strekt.
Hans Schaapherder
STRATEN, LANEN, WEGEN, PARKEN EN PLEINEN IN LAREN
Op het punt waar de Brink eindigt en de Eemnesserweg linksaf slaat, begint het eerste stukje van de Sint Janstraat, alsof het hier nog geen Zevenend mag heten. Die lange straat begint pas 200 meter verder. Het eerste, zuidgaande stukje Sint Janstraat begint als winkelstraat, vanaf de vroegere Prinsemarij – die momenteel verbouwd wordt – tot de ex-SNS bank – die onlangs geheel gerenoveerd is. Waar vroeger o.a. slagerij S. van de Burg, bakkerij Ramselaar, smederij Van den Bergh, bloemenwinkel Theo Bitter en sigarettenhandel Ketelaar zaten, zitten nu mode-winkels. Het beeldenwinkeltje van Jans Jonk kennen we al jaren als Sancta Maria terwijl wijnhandel Van Huijstee onlangs zijn deuren definitief gesloten heeft. En dat is nog niet eens het kortste stukje van de Sint Janstraat; dat ligt er oostwaarts tegenover. Het smalle weggetje tussen de winkels die onlangs nog McGregor en René Kahlé heetten, leidt naar een blok Sint Janstraat-huizen. Daar gaat de processie echt niet heen! Die draait naar rechts op de plek waar het huis van de dames Bus ooit stond. In mijn optiek begint nu het ‘echte’ stuk Sint Janstraat: zuidwestgaand. Vroeger heette het hier Kleinlarenweg. Op nr 20 was eens de patatzaak en café De Boer. Waar nu een dameskapper zit, zat ooit verhuisbedrijf Distelblom en op de hoek zat paardenslager Bakema. Garage Bouwman zit al vele jaren op dezelfde plek, aan de kleine Brink, het pleintje waar ook Café de Bijenkorf aan zit, maar daar heet het al weer Molenweg. We houden dus links aan en passeren de Boekweitskorrel, waar mijn oma en opa woonden en ik als kind de lange processie zag voorbijtrekken. De boerderij van Gieskens is nu een bed & breakfast. Verderop links was hotel ‘Ruimzicht’ van Gijs Ton en aan het eind de boerderij van de Gebroeders Van der Wardt. Althans, het lijkt het eind, maar dat is het niet. Op het kruispunt met Zijtak, Veerweg en Neuhuijsweg maakt de Sint Janstraat een scherpe bocht westwaarts en begint het vierde stuk langs vooral statige woonhuizen. Vier verschillende richtingen, sferen en indrukken maar toch één straat die trots de ondertitel ‘beschermheilige van Laren’ draagt.
Bronnen: Het Larens alfabet – Bep G.L. De Boer; Google maps.
Omstreeks 1974 werd het kleine huisje van Botje Schaapherder (geen familie) gesloopt. Het stond op de hoek met het Hendrik Valkenburglaantje, 4 meter buiten de huidige lijn, dus bijna op het midden van de weg.