Zonder verleden geen toekomst en omgekeerd

Zonder verleden geen toekomst en omgekeerd

Het leuke aan het schrijven van dit voorwoord vind ik dat het altijd een goede gelegenheid biedt om vooruit te kijken naar al het goeds dat gaat komen. Terwijl ik dit schrijf staat de herfstvakantie voor de deur en moet ik mijn koffer pakken voor een reis richting de zon. Maar er is natuurlijk veel meer om naar uit te kijken. 

Dit artikel is afkomstig uit Kwartaalbericht 158 [2021-4]. Leden van de Historische Kring Laren ontvangen dit kleurrijke glossy magazine 4 keer per jaar. U kunt hier lid worden. Losse nummers zijn à € 4 per stuk in de Lindenhoeve te koop, zolang de voorraad strekt.

Zaterdag 20 november staat in mijn agenda al genoteerd dat de intocht van Sinterklaas is. Als het goed gaat tenminste, want dat is ieder jaar weer spannend en onzeker. Gelukkig leert de ervaring dat de Goedheiligman zijn doel jaarlijks toch bereikt en ik kijk daar nu al naar uit. We blijven kind, toch? Met evenveel kinderlijk enthousiasme kijk ik uit naar 17 december, dan is de betoverende en romantische Lichtjesavond die door Bijzonder Laren wordt georganiseerd. En bijzonder is het, vind ik.

Dichterbij de Historische Kring Laren ben ik optimistisch over de vrijwilligersborrel, die we in 2020 helaas niet hebben kunnen organiseren. Met het oog op die borrel hebben we een nieuwe ijskast moeten aanschaffen, dus dat belooft wat. Ter geruststelling: de vertrouwde glühwein zal zeker niet ontbreken. 

De vrijwilligersborrel is een jaarlijks hoogtepunt waar onze vrijwilligers het middelpunt van feestelijkheden zijn. Een gelegenheid die ze niet willen missen. Ook u kunt daarbij zijn, want wij kunnen uw helpende handen goed gebruiken. We hebben behoefte aan vrijwilligers voor uiteenlopende taken die samenhangen met de veelzijdige bezigheden van een historische kring. Dat varieert in ons geval van diverse beheerstaken in de Lindenhoeve, inclusief tuinonderhoud, via als gastvrouw of -heer fungeren op de zaterdagmiddagen tot bezorging van het Kwartaalbericht in een woonwijk in een van de BEL-gemeenten. Wie belangstelling heeft, kan dat laten weten op ons mailadres info@historischekringlaren.nl. 

Ik realiseer mij ineens dat ik op 1 januari 2022 al weer vijf jaar voorzitter ben van onze Historische Kring. Die tijd is omgevlogen. En het is absoluut nog geen tijd om zelfgenoegzaam achterom te kijken, integendeel. We zijn achter de schermen heel druk bezig om onze dienstverlening naar een nog hoger niveau te tillen. Doel daarvan is uiteraard om u als donateur te behouden, maar zeker ook om nieuwe donateurs te werven. 

Als Historische Kring blikken wij graag terug, maar moeten wij zeker ook aandacht hebben voor de toekomst. Zonder verleden geen toekomst, luidt het gezegde. Maar voor ons als stichting geldt het omgekeerde ook. Maar dan heb ik het al weer over het nieuwe jaar en dat is nu nog een paar maanden weg. 

Ik ga mijn koffer pakken en wens ook u een fijne vakantie!

Bas Holshuijsen, voorzitter