Wie weet wat dit is?

Wie weet wat dit is?

We ontvingen 3 verschillende meningen over het apparaatje in het vorige nummer.

Mevr. A van der Wardt denkt dat het een raamspuit is: “Hiermee kun je water op de ramen spuiten alvorens ze te lappen. Je zet het in een emmer water en pompt hem vol dan spuit je het op het raam.” 

Marijke de Vrankrijker denkt dat het een flitspuit is: “Hier werd gif (DDT) in gestopt en door de knop heen en weer te duwen werd in huis gespoten tegen vliegen. Ik heb het nog meegemaakt in mijn jeugd in de jaren 40 en 50. Het werd toen gezien als een ‘fris’ alternatief voor de plakstrook aan de lamp boven de eettafel waar vliegen dood aan bleven plakken (veelal bij boeren in gebruik). 

Betty Johann-Bitter uit Eemnes liet ons weten dat het apparaatje gebruikt werd om steenpuisten mee te behandelen. De zwager van haar man was arts in Nederlands-Indië en als er een patiënt kwam met een steenpuist kon de arts het apparaatje daar op zetten om de steenpuist leeg te trekken. Later kwamen er gemoderniseerde versies van dergelijke apparaatjes. 

Wie heeft er gelijk? Of weet u nog een andere oplossing? Uw antwoord graag aan de redactie.

Dit artikel is afkomstig uit Kwartaalbericht 144 [2018-2]. Leden van de Historische Kring Laren ontvangen het kleurrijke glossy magazine 4 keer per jaar. U kunt hier lid worden. Losse nummers zijn à € 4 per stuk in de Lindenhoeve te koop, zolang de voorraad strekt.