Vrijwilliger in het zonnetje: Mariëlle Bax

Vrijwilliger in het zonnetje: Mariëlle Bax

Ooit zag ik op het etalageraam van een van de sjieke Larense winkels een rijtje internationale plaatsnamen vermeld: London • Paris • New York • Laren. De naam van ons lieve kleine dorpje prominent genoemd tussen de grootste metropolen ter wereld! Dat beeld kwam bij mij terug tijdens mijn gesprek met archivaris en bestuurslid Mariëlle Bax toen ze vertelde waar ze de afgelopen jaren allemaal heeft gewoond: Parijs • Wenen • Zürich • Düsseldorf • Madrid • Toronto • en gelukkig weer terug in Laren!

Drie jaar geleden had de Historische Kring – door het vertrek van Yvonne Majoor en Rob Ramselaar – grote behoefte aan een vrijwilliger die het archief zou kunnen beheren. Mariëlle las de oproep voor nieuwe vrijwilligers in het Larens Journaal en schreef: “Dit is echt iets voor mij! Ik heb een kunsthistorische achtergrond, heb ervaring in het archiveren, ben goed in organiseren en op orde brengen van documenten en kan goed samenwerken met andere mensen”. Het bleek een schot in de roos!

Mariëlle is sindsdien niet alleen iedere woensdagmiddag in het archief te vinden, maar draait haar hand er niet voor om ook tussendoor een paar uurtjes door te werken of vanuit huis een klus te klaren. Zo heeft ze tijdens de eerste coronagolf – toen het archief gesloten was – het complete archief van wijlen Ernst Wortel kunnen archiveren. Tegenwoordig woont ze namelijk vlakbij de Lindenhoeve en kan daardoor snel schakelen.
Vanuit het bestuur werd ook enthousiast op haar inzet gereageerd door haar als bestuurslid te benoemen, waarmee alle disciplines van de Kring weer in het bestuur vertegenwoordigd zijn. Tijd om bij het 40-jarig jubileum van de Historische Kring deze bezige bij in het zonnetje te zetten. Omringd door haar vriendelijke labradors vertelt Mariëlle over haar werkzaamheden voor de kring, haar band met Laren, haar reizen en haar ambities als archivaris en bestuurslid.

Buitenland
Na ruim 22 jaar in het buitenland te hebben gewoond, keerde Mariëlle terug naar het dorp van haar jeugd, waar ze toen nog Mariëlle van der Meulen heette. Ze is geboren in Eindhoven, maar had in Laren een gelukkige jeugd op de Haenwijck, het zijstraatje van de Van Wulfenlaan. Heerlijk hoe ze daar onbezorgd op straat kon spelen, in de boomgaard kon klimmen en de Laarder Eng kon verkennen zodra ze de Sint Janstraat overstak. Haar school, de Gooische School, stond aan de andere kant van het dorp, maar dat bleek halverwege haar jeugd juist een voordeel toen het gezin naar een ruimer huis met grotere tuin aan de Noolseweg verhuisde. Vervolgens studeerde Mariëlle tot haar achttiende aan het Lyceum in Hilversum en besloot ze daarna om Frans te leren in de Franse hoofdstad.
Vooral de vele musea in Parijs brachten haar de liefde voor kunst en het was dan ook vanzelfsprekend dat ze daarna in Amsterdam een studie kunstgeschiedenis ging doen. Ze specialiseerde zich in het samenstellen van tentoonstellingen en de organisatie rondom de kunst. Gaandeweg ontwikkelde ze vaardigheid in het schrijven van kunstrecensies voor het blad ‘Tussen de rails’, het glossy magazine van de NS dat destijds voor alle treinreizigers gratis werd aangeboden. Binnen die redactie kreeg ze ook de vrijheid om reportages en reisverhalen samen te stellen. Bij de uitgeverij aan de Prinsengracht werden ook tijdschriften als Spoorslags (voor NS-medewerkers), Release (voor een leasebedrijf), Safe (voor beleggers) en een zeiltijdschrift samengesteld. Mariëlle heeft er veel ervaring opgedaan.

Sieradendoosjes
In december ‘96 werd haar man overgeplaatst naar de Oostenrijkse hoofdstad Wenen. Het begin van een nieuw leven. Mariëlle houdt zich creatief bezig met het ontwerpen van sieradendoosjes die ze van papier-maché vervaardigt. Mede door de geboorte van hun eerste twee kinderen is ook de Weense markt voor baby-kleerhangers een uitdaging. Na twee jaar in Wenen verhuist het jonge gezin naar het Zwitserse Zürich waar de jongste twee kinderen worden geboren. Weer vier jaar later vestigt het complete gezin zich in Düsseldorf, wederom voor vier jaar. Het daaropvolgende verblijf in Madrid duurt vijf jaar en daar specialiseert Mariëlle zich in het maken en verkopen van sieraden.
Vanaf 2012 woont het gezin in het Canadese Toronto. Na wederom vijf jaar kunnen de kinderen inmiddels op eigen benen staan en lonkt er nog maar één doel: terug naar het lieve kleine dorpje Laren.
In al die buitenlandse jaren heeft zij zich actief en met veel plezier ingezet als vrijwilliger. In Toronto was ze op the York School medeoprichtster van York International Parents Association, waar ze veel te maken had met zowel ouders en leerlingen als leraren en stafmedewerkers. Terug in Nederland is ze o.a. actief op de Internationale school in Hilversum en voor het Larense scholenproject ‘Leve Laren’. Dat vertaalt zich naar haar inzet en betrokkenheid bij het recent verschenen boek ‘Laren van weleer’ (zie elders in dit Kwartaalbericht). Voor groep 7 van de lagere scholen – Montessorischool, Florencius, Gooische School, OBS de Ploeg, Binckhorst St. Jan en ISK – worden kunstenaars als gastsprekers uitgenodigd waarmee kinderen worden aangespoord om creatief met onze geschiedenis en cultuur om te gaan. Zowel op de scholen, als in het Brinkhuis en de Lindenhoeve werden in de afgelopen Kinderboekenweek de door de kinderen gemaakte schapen, fotocollages, gedichten, boekwerken, tegels, maskers en andere kunstwerken tentoon­gesteld. Ondanks de verscherpte richtlijnen voor corona was het een groot succes en zal het volgend jaar zeker voortgezet worden.

Ambities
Haar ambities voor het archief en de toekomst van de Historische Kring sluiten naadloos aan op deze betrokkenheid.
Mariëlle heeft ambities om een nieuwe generatie te enthousiasmeren en als het ware de geschiedenis te ‘ontstoffen’. Zodra de ­Lindenhoeve binnenkort een nieuw dak heeft, wil ze meer spullen op zolder kunnen plaatsen, waardoor er meer ruimte in het kleine archief ontstaat. In het archief wil ze verder werken aan de digitalisering en vooral bezoekers inzicht in het archief geven. “Ik wil meer leven in de hoeve” zegt ze gedreven.

Dit artikel is afkomstig uit Kwartaalbericht 154 [2020-4]. Leden van de Historische Kring Laren ontvangen het kleurrijke glossy magazine 4 keer per jaar. U kunt hier lid worden. Losse nummers zijn à € 4 per stuk in de Lindenhoeve te koop, zolang de voorraad strekt.