Tweede boek ‘Bol an!’ van Leo Janssen

Tweede boek ‘Bol an!’ van Leo Janssen

Columnist Leo Janssen heeft het tweede deel laten verschijnen van ‘Bol an!’, een verzameling rijk geïllustreerde columns. Deze waren eerder gepubliceerd in de Laarder Courant de Bel en op www.bol-an.nl. 

Dit artikel is afkomstig uit Kwartaalbericht 158 [2021-4]. Leden van de Historische Kring Laren ontvangen dit kleurrijke glossy magazine 4 keer per jaar. U kunt hier lid worden. Losse nummers zijn à € 4 per stuk in de Lindenhoeve te koop, zolang de voorraad strekt.

Wim Keizer

In het nieuwe boek staan de columns die verschenen zijn tussen 6 november 2019 en 26 augustus 2021. Het boek, waarvan de presentatie 5 november was gepland in de Johanneskerk, kost € 32,95. De hoofdstukken bevatten de oorspronkelijke teksten, maar enkele zijn wat langer gemaakt, omdat de krant een maximum aan woorden hanteert.

Waarom een tweede boek ‘Bol an!’?
Leo: “Ik denk dat ook dit boek – gebaseerd op de bronnen van weleer en eigen research en ervaringen – opnieuw een originele en creatieve kijk geeft op het dorp, de bewoners en de buitenlui, niet voorbijgaand aan de actualiteit (zie hoe corona er bij velen heeft ingehakt, maar ook hoe het dorp in opstand kwam tegen de bomenkap).”

Groeten met bol an
“Wat ik zelf heel erg leuk vind is dat mensen me erop aanspreken (of stilletjes in het voorbijgaan groeten met ‘bol an’). Er komt over een kleine twee jaar zeker een derde boek uit. Ontdekkingen genoeg. Laren heeft een boeiende geschiedenis aan karakters die er hebben gewoond en nog wonen. Van de ‘Franse maagd’ tot de ‘Catherine Deneuve van Laren’. Wist je dat er op het graf van Jan Hamdorff op de algemene begraafplaats een verkeerd jaartal staat? En dat binnenkort het beeld met het zoekgeraakte ‘los handje met die sigarenpeuk van een kwartje’ binnenkort weer een plek krijgt bij het Hamdorffcomplex?”

Het nieuwe boek bevat weer een veelheid aan onderwerpen en personen. Ook de Historische King Laren komt aan bod, met het boek ‘Het dorp, de oorlog, de mensen’ van Ineke Hilhorst en Teun Koetsier, het boek en het kunstwerk ‘Laren van weleer’ met aandacht voor de maker Cees Snoeij en ‘Straten en personen in het oude dorp Laren’ van Wiet de Boer.

Leo Janssen was tot 2000 creatief directeur van Endemol en de motor achter ruim zestig televisieprogramma’s. Daarvoor was hij 17 jaar werkzaam bij de radio. Van 2006 tot 2011 was hij wethouder en loco-burgemeester in Laren. Hij maakte over Laren verschillende documentaires en boeken en heeft zitting in een aantal besturen.