Twee neven in oorlogstijd

Twee neven in oorlogstijd

De Historische King Eemnes heeft een boekje uitgegeven met de titel Twee neven in oorlogstijd. Het is geschreven door Peter Bruin en gaat over de Eemnesser neven Henk Hilhorst en Evert Wouters, die betrokken waren bij roofovervallen op boerderijen aan de Wakkerendijk in 1944. 

Dit artikel is afkomstig uit Kwartaalbericht 163 [2023-1]. Leden van de Historische Kring Laren ontvangen het kleurrijke glossy magazine 4 keer per jaar. U kunt hier lid worden. Losse nummers zijn à € 9,50 per stuk in de Lindenhoeve en bij Bruna te koop, zolang de voorraad strekt.

Bij de overvallen, waaraan ook een Brabantse pseudo-verzetsstrijder en drie Duitse soldaten meededen, werden boeren gedwongen geld en/of sieraden af te geven onder bedreiging van openbaar maken van in de boerderij verstopte onderduikers.

Dankzij stoutmoedig optreden van boer Rinus van Valkengoed en de speurzin van politieman Jan de Groot kwamen de verdachten in beeld en konden ze worden gearresteerd. De beide neven werden voor hun misstap ongenadig hard gestraft. 

Het boekje is voor € 4 te koop in de Oudheidkamer van Eemnes.