Titel

Titel

De Historische Kring Laren bestudeert en etaleert de geschiedenis van Laren. Dat doen wij in 2020 veertig jaar, met allemaal vrijwilligers. Samen proberen wij de geschiedenis van Laren levend te houden. Dat doen wij onder andere door het uitgaven van een Kwartaalbericht, het organiseren van tentoonstellingen en voordrachten en het uitgeven van boeken.

foto

Dit boek is een uitgave om ons jubileum te vieren. Centraal staat het kunstwerk “Laren van weleer”. Het kunstwerk is zonder overleg vernield en werd rijp voor de schroothoop gemaakt. Gelukkig wist Hans van Deuren het kunstwerk op tijd te redden! Daardoor kon het kunstwerk worden hersteld en behouden blijven. 

Het kunstwerk staat  in de Hertenkamp. Een mooie plek aan de rand van de dorpskern, waar het goed te bekijken is. Een plek die het verdient en ook nog eens vlak bij onze thuisbasis, de Lindenhoeve. Dat vieren we allemaal met dit boek, door het verhaal te vertellen dat het kunstwerk laat zien. 

De gemeente Laren biedt dit boek aan alle leerlingen van groep 7 van de basisscholen in Laren aan. Die leerlingen zijn de doelgroep van dit boek. Maar het boek is natuurlijk ook leuk voor volwassenen, die meer van de geschiedenis van het dorp willen weten.

Het kunstwerk vertelt een deel van de geschiedenis van Laren, maar niet alles. Na het lezen van dit boek weet je in elk geval veel meer over Laren en hoe het leven er vroeger uit zag. Maar er is nog veel meer geschiedenis in het dorp te vinden. Dan denk ik zelf meteen aan de Johanneskerk die nu bijna vijfhonderd jaar bestaat. Mijn zoon Jim van 8  heeft meer interesse in de poffertjeskraam die ruim honderd jaar oud is. Er zijn veel meer plaatsen en gebouwen in Laren met een boeiende geschiedenis, zoals het Brinkhuis of De Prinsemarij, – waar Sinterklaas jaarlijks wordt ontvangen. In De Prinsemarij zit nu een restaurant, maar weet je dat dat vroeger een politiebureau is geweest met cellen? 

Overal om je heen is geschiedenis. Te beginnen met die van je familie. Ook het huis waarin je woont heeft en de straat waarin dat huis staat hebben een geschiedenis. Of je school of sportvereniging. Van welke plek of gebouw zou jij meer willen weten? Als je meer wilt weten over de geschiedenis van Laren na het lezen van dit boek, maak dan een afspraak of loop op zaterdagmiddag tussen 14:00 uur en 16:00 uur bij ons binnen. 

Veel leesplezier!
Bas Holshuijsen,

Voorzitter historische Kring Laren