Tentoonstelling over ‘Gooische Markt’

Tentoonstelling over ‘Gooische Markt’

Op 27 juli 1909 opende burgemeester Van Nispen van Sevenaer op het terrein in Laren waar nu het Hertenkamp is een zes weken durende tentoonstelling met de naam ‘Gooische Markt’. Dit evenement was georganiseerd door de vereniging ‘Larens Bloei’, met de bedoeling bezoekers naar Laren te trekken. Er waren een dertigtal oud-Hollandse (17e eeuwse) huisjes, waar middenstanders, kunstenaars, een waarzegger, een pruikenmaker en anderen hun waren of vaardigheden konden aanprijzen. Ook was er een muziektent met optredens en waren er diverse evenementen, zoals demonstraties van ambachten. Het station van de Gooische Stoomtram lag toentertijd tegenover het feestterrein, zodat bezoekers er makkelijk konden komen. Ook na 1909 heeft het terrein in de volksmond nog de naam Gooische Markt gehouden, voordat in de jaren dertig, in het kader van de werkverschaffing, besloten werd er een hertenkamp in te richten.

De Historische Kring Laren (HKL) heeft in de Lindenhoeve een kleine tentoonstelling ingericht over deze Markt, die in 1909 als een groot evenement werd beschouwd. Citaten uit krantenknipsels en later geschreven boeken getuigen daarvan, zoals: ‘Het was er gezellig. Rondom trap-, punt- en andere pittoreske geveltjes, waarachter niet alleen de kunst en nijverheid, maar ook een dorado voor de gastronoom. Op de muziektent vierden Meyer Linnewiel, alias prof. Kokadorus, de legendarische Amsterdamse standwerker, en de humorist Maupie Staal Gooise triomfen.’

In 1993 heeft de bekende Laarder Ernst Wortel in de Laarder Courant de Bel een serie  ‘Dorpskronieken’ gewijd aan deze Markt, die na 1909 in 1912 nog één keer opnieuw is georganiseerd door ‘Larens Bloei’. Wel zijn er later andere Gooise Markten geweest.

Behalve naar de tentoonstelling, gemaakt door Thijmen van der Zwaan, kunnen bezoekers van de Lindenhoeve ook kijken naar de vernieuwde achterwand met schilderijen. De tentoonstelling en wand zijn er voor onbepaalde tijd. De Lindenhoeve is geopend op zaterdagen van 14.00 tot 16.00 uur.

Foto: Een deel van de tentoonstelling en de vernieuwde achterwand