Tentoonstelling over ‘Gooische Markt’

Tentoonstelling over ‘Gooische Markt’

De HKL heeft in de Lindenhoeve een kleine tentoonstelling ingericht over de in 1909 gehouden ‘Gooische Markt’, die in die tijd als een groot evenement werd beschouwd.

Op 27 juli 1909 opende burgemeester Van Nispen van Sevenaer op het terrein in Laren, waar nu het Hertenkamp is, de zes weken durende Markt. Het evenement was georganiseerd door de vereniging ‘Larens Bloei’, met de bedoeling bezoekers naar Laren te trekken. Er waren een dertigtal oud-Hollandse (17e eeuwse) huisjes, waar middenstanders, kunstenaars, een waarzegger, een pruikenmaker en anderen hun waren of vaardigheden konden aanprijzen. Ook was er een muziektent met optredens en waren er diverse evenementen, zoals demonstraties van ambachten. Het station van de Gooische Stoomtram lag toentertijd tegenover het feestterrein, zodat bezoekers er makkelijk konden komen. Citaten uit krantenknipsels en later geschreven boeken getuigen van waardering, zoals: “Het was er gezellig. Rondom trap-, punt- en andere pittoreske geveltjes, waarachter niet alleen de kunst en nijverheid, maar ook een dorado voor de gastronoom. Op de muziektent vierden Meyer Linnewiel, alias prof. Kokadorus, de legendarische Amsterdamse standwerker, en de humorist Maupie Staal Gooise triomfen.”
Ook na 1909 heeft het terrein in de volksmond nog de naam Gooische Markt gehouden, voordat in de jaren dertig, in het kader van de werkverschaffing, besloten werd er een hertenkamp in te richten.

In 1993 heeft de bekende Laarder Ernst Wortel in de Laarder Courant de Bel een serie ‘Dorpskronieken’ gewijd aan de Gooische Markt, die na 1909 in 1912 nog één keer opnieuw is georganiseerd door ‘Larens Bloei’. Wel zijn er later andere Gooise Markten geweest.

Behalve naar de tentoonstelling, gemaakt door Thijmen van der Zwaan, kunnen bezoekers van de Lindenhoeve ook kijken naar de vernieuwde achterwand met schilderijen. De tentoonstelling en wand zijn er voor onbepaalde tijd.

Een deel van de tentoonstelling en de vernieuwde achterwand.

Dit artikel is afkomstig uit Kwartaalbericht 149 [2019-3]. Leden van de Historische Kring Laren ontvangen het kleurrijke glossy magazine 4 keer per jaar. U kunt hier lid worden. Losse nummers zijn à € 4 per stuk in de Lindenhoeve te koop, zolang de voorraad strekt.