Plaquette Laarderhoogt

Plaquette Laarderhoogt

Zaterdag 5 november 2011 schonken de heer en mevrouw H. Wouters uit Blaricum een witmarmeren plaquette aan de HKL. 

Dit artikel is afkomstig uit Kwartaalbericht 118 [2011-4]. Leden van de Historische Kring Laren ontvangen het kleurrijke glossy magazine 4 keer per jaar. U kunt hier lid worden. Losse nummers zijn à € 4 per stuk in de Lindenhoeve te koop, zolang de voorraad strekt.

Jos Joosen

De plaquette herinnert aan de eerste steenlegging voor ‘Huize Laarderhoogt’. Dit huis stond op het Laarderhoogt op de plaats waar nu de twee zogenoemde Amerikaanse -over smaak valt niet te twisten- woningen staan. Het huis is gebouwd door de heer A.J. Bakker uit Amsterdam. Hij was glasfabrikant met de fabriek in Nieuw Buinen in Drente. In Laren is hij raadslid geweest tussen september 1911 – juli 1922. De eerste steen is gelegd door zijn oudste dochter Ardina. Zij was de tante van de moeder van heer Hans Wouters. Ardina is getrouwd geweest met J.P.R. Suringar. Jan Suringar is directielid geweest van een kleine bank. In 1933 overleed de heer Bakker plotseling. De Laarder Bel wijdde een groot artikel aan hem. Zie over de afbraak van het huis de bijgevoegde teksten uit de BEL. 

Er heeft onder op de plaquette een tekst gestaan. Die is om welke reden dan ook weggehaald. Het was kennelijk gebruik om schroefkoppen te suggereren. De heer A.J. Bakker werd door de BEL op diverse plaatsen de eerste forens genoemd. Dat lijkt mij een interessant gegeven. Klopt dat? Ardina Suringar- Bakker heeft in ‘Huize De Viersprong’ gewoond en dat is naast de Lindenhoeve aan de Burgemeester van Nispenstraat. Toen ik de fotoserie gemaakt hebt van de Gooische tram, Jan Tabak naar de Brink van Laren en terug, heb ik geen foto gezien van ‘Huize Laarderhoogt’. Hebben wij die in ons archief? Achter de plaquette steekt een heel verhaal. Naar mijn mening reden om er op enig moment aandacht aan te schenken in ons Kwartaalbericht.

Zie ook: www.larensevoorouders.nl en zoek naar Antonius Johannes Bakker – (I 15560 ) 7 februari 1933 Laren NH