Nieuwe historische achterwand!

Nieuwe historische achterwand!

Als jullie een keer in de buurt zijn en tijd hebben, kom dan even bij de Historische Kring Laren naar binnen wandelen. Sindskort hebben we de achterwand van de deel omgetoverd tot een historische wand waarop Larense straten, gebouwen en personen centraal staan. 


Dit artikel is afkomstig uit Kwartaalbericht 168 [2024-2]. Leden van de Historische Kring Laren ontvangen het kleurrijke glossy magazine 4 keer per jaar. U kunt hier lid worden. Losse nummers zijn à € 9,50 per stuk in de Lindenhoeve en bij Bruna en de Larense boekhandel te koop, zolang de voorraad strekt.

Column van de voorzitter: Mariëlle Bax

Hans Schaapherder heeft dit bijzondere ontwerp gemaakt, waarmee je wordt teruggeworpen in de tijd door middel van de mooie, oude afbeeldingen van Laren. En het leuke is dat we er een informatieblad bij hebben, zodat je dat kan raadplegen als je het even niet meer weet. Deze achterwand sluit goed aan bij de lezingen die we onlangs hebben gehad van Marja van Hest en Frans Bierlaagh. Beiden wisten mooi te vertellen over hun Laren en hun herinneringen. De lezing werd druk bezocht en iedereen was zeer enthousiast. Dus houd de agenda in de gaten, want ‘lezingen met een persoonlijk Larens tintje’ gaan we zeker vaker organiseren. Want hoe interessant is het om de ansichtkaarten en foto’s uit ons archief met geïnteresseerden te delen. 

Historicus Pieter Hoogenraad zal op donderdagavond 2 mei een lezing geven over de bezettingstijd in het Gooi. Een spreker die het publiek weet te boeien met zijn verhalen over de gebeurtenissen in Hilversum en Laren.

Als Historische Kring blijven wij bewegen en proberen we door middel van tentoonstellingen, lezingen en ludieke artikelen in ons Kwartaalbericht de geschiedenis van Laren levend te houden. De unieke ruimte van De Lindenhoeve geeft ons de mogelijkheid deze geschiedenis te etaleren. Zo hebben we vanaf de dag na de herdenking bij het Monument voor de Joodse Kinderen, de ruimte beschikbaar gesteld voor een selectie van de kunstwerken, vervaardigd door kinderen van de derde klas van Laar en Berg. Jaarlijks krijgen 140 leerlingen de opdracht iets te creëren wat voor hen de herdenking of geschiedenis van de Berg-Stichting symboliseert. De Berg-Stichting was een weeshuis voor Joodse kinderen dat op het terrein van Laar en Berg heeft gestaan. Het kindertehuis was in 1911 opgericht door een Joodse ondernemer, Albert (Sally) Berg. Dit jaar was het thema van de tentoonstelling ‘Commemorating and Peacekeeping’. De leerlingen konden zelf bepalen hoe ze dit thema wilden uitdragen. Zoals elk jaar weer werden we verrast door de creativiteit van deze kinderen. Ineke Hilhorst opent de tentoonstelling ‘De Berg-Stichting in Laren’ op zaterdag 20 april met een boeiende presentatie. De tentoonstelling zal tot half mei te bezichtigen zijn. 

Dit tweede Kwartaalbericht van het jaar staat voor een deel in het teken van de Tweede Wereldoorlog. Aaldrik Hermans en Evert Theunissen brengen een verhaal over onderduikster Renée Fink (86), die uitgenodigd is te spreken tijdens de dodenherdenking op 4 mei. Teun Koetsier heeft een interessant verhaal geschreven over het huishoudboek van Flora Hamme, destijds hoofd van de huishouding van de Berg-Stichting. In dit nummer ook aandacht voor de tien nieuwe bordjes voor de herinneringsbomen op De Brink en een brief uit de Tweede Wereldoorlog, gevonden in een aan de Kring geschonken boek.

Cees Meijer besteedt aandacht aan de geschiedenis van de Woningbouwvereniging van Erfgooiers, naar aanleiding van de recente onrust over de nieuwe plannen van WBV Gooi en omstreken in Laren. En helemaal terecht staat Eric Snelders in dit Kwartaalbericht in het zonnetje! Hij is een waardevolle vrijwilliger en doet veel voor de Kring: hij maakt onderdeel uit van het redactieteam, helpt ons met de digitalisering van het archief, regelt de advertenties voor het Kwartaalbericht, denkt mee over ledenwerving en is sinds dit jaar verantwoordelijk voor de ledenadministratie.

Men kan wederom concluderen dat het redactieteam hard gewerkt heeft om een mooi en divers tijdschrift samen te stellen. Ik wens u weer veel leesplezier.