Mijn herinneringen aan de School met de Bijbel

Mijn herinneringen aan de School met de Bijbel

Op onze oproep in Kwartaalbericht 157 aan oud-leerlingen van de School met de Bijbel aan de Kerklaan hebben wij verschillende reacties ontvangen, waaronder deze eerste herinnering van oud-leerling Henk Eijlers. In een volgend Kwartaalbericht volgen meer herinneringen en bijdragen over de geschiedenis van de School met de Bijbel/De Scheper.  

Dit artikel is afkomstig uit Kwartaalbericht 159 [2022-1]. Leden van de Historische Kring Laren ontvangen dit kleurrijke glossy magazine 4 keer per jaar. U kunt hier lid worden. Losse nummers zijn à € 9,50 per stuk in de Lindenhoeve en bij Bruna te koop, zolang de voorraad strekt.

Tekst: Henk Eijlers

In september 1945 ben ik als 6-jarige begonnen als leerling van de Larense School met de Bijbel. In de eerste klas kregen we les van juffrouw Geel. Ik herinner me nog goed dat zij op het schoolbord een koekenpan tekende met daarin een sissende braadworst in de vorm van een ‘S’. Zo leerden we de letter ‘S’. Op welke wijze we de overige letters van het alfabet hebben geleerd kan ik me niet meer herinneren. Later in de tweede klas kregen we les van juffrouw Van Eck en daarna de heer Daniels. Laatstgenoemde was een orthodoxe schoolmeester die streng kon optreden als je je in zijn ogen misdroeg. Menigeen heeft wel eens een ferme tik met de aanwijsstok opgelopen. Daarnaast kon hij prachtig tekenen op het schoolbord. 

De jaren daarna kregen we les van de heer Van der Velden. Aan hem bewaar ik de beste herinneringen. Zo organiseerde hij eens een industrietentoonstelling. In klassikaal verband werden grote bedrijven zoals Verkade, Calvé, Linoleum Krommenie en vele andere aangeschreven met het verzoek om wat promotiemateriaal te leveren. Hierop werd meestal positief gereageerd, zodat we in het gymnastieklokaal een prachtige en ook leerzame tentoonstelling konden neerzetten. Ook werd elk jaar een herfsttentoonstelling georganiseerd. Met de hele klas trokken we de hei op en het bos in om mos, herfstbladeren en ook veel paddenstoelen te zoeken. Dit werd dan verwerkt in mooie herfststukjes die werden tentoongesteld in het gymnastieklokaal. Dit zou heden ten dage door natuurbeheer beslist niet meer op prijs worden gesteld. 

Elke week moesten we een psalmvers uit het hoofd leren en maandagochtend werd je overhoord. Dit leidde vaak tot strubbelingen met mijn vader, omdat het uit het hoofd leren meestal tot zondagavond werd uitgesteld op een tijd dat ik eigenlijk naar bed zou moeten. 

In het belendende klaslokaal werd les­-
gegeven door juffrouw Faber, evenals de heer Van der Velden, ongehuwd. Door velen werd gespeculeerd over het ontstaan van een eventuele romance die er echter nooit is gekomen. 

Goede herinneringen heb ik ook aan de kerstvieringen in de voormalige gereformeerde kerk. De heer Van der Velden had een prachtige zangstem en begeleid door de organist Jan van den Berg zong hij mooie kerstliederen. Mede door deze middagen is mijn fascinatie voor orgelmuziek ontstaan. Met een boekje van W.G. van der Hulst en een sinaasappel keerden we voldaan huiswaarts. 

Ik bewaar de beste herinneringen aan mijn lagere schooltijd.

Klassenfoto 1e klas (dec. 1945)

Bovenste rij: 1) Henk Eijlers; 2) L van den Houten (hoofd der school); 3) Joop Speets; 4) onbekend; 5) Hans van Wilgenburg; 6) onbekend; 7) Henk Dittmar; 8) Peter Kloek; 9) Wim Brouwer.

Middelste rij: 10) Leida de Bree; 11) Hannie Schilt
(of Schild); 12) Noortje van Heeze (of Heze);
13) Loesje Beugelaar; 14) onbekend; 15) juffrouw Geel; 16) Annie Baas.

Onderste rij: 17) Ansje Keijer; 18) onbekend;
19) Erica Timmerman(s); 20) Johan de Graaf;
21) Jan van den Berg; 22) Jacob Mulder; 23) onbekend.