Marte Röling
Dat Laren, niet alleen hoeft te teren op de roem van de Larense School uit het verleden, maar dat ook heden ten dage Laren nog beroemde kunstenaars kent zoals de hieronder beschreven kunstenares Marte Röling, is iets wat misschien niet zoveel mensen weten. Daarom, gaat deze keer Land van Mauve over haar. Sinds 12 juni 2010 is Laren immers een kunstwerk van haar hand rijker geworden. Het kunstwerk staat op de hoek van de Smeekweg – Postiljon.
Dit artikel is afkomstig uit Kwartaalbericht 113 [2010-3]. Leden van de Historische Kring Laren ontvangen het kleurrijke glossy magazine 4 keer per jaar. U kunt hier lid worden. Losse nummers zijn à € 4 per stuk in de Lindenhoeve te koop, zolang de voorraad strekt.
Gerda Meulenkamp
Marte Röling werd op 16 december 1939 in Laren geboren. Zij was het tweede kind van de kunstschilders Gerard Victor Alphons Röling en Antonie Grolle. Haar vroegste herinnering aan zichzelf is dat ze altijd en overal zat te tekenen, vaak samen met haar broertje Niels. “Als kind kon ik beter tekenen dan praten” zei Marte Röling ooit tegen journalist Ischa Meijer. Marte groeide op in Laren en in Canada en op haar zestiende werd zij leerling aan de Rijks Academie voor Beeldende Kunsten, waar haar vader sinds 1939 hoogleraar was. Hij gaf les aan Corneille en Karel Appel. “Mijn ouders waren wel mijn ouders, maar al heel vroeg ook mijn collega’s” zei ze over hen. Zij heeft zich ontwikkeld tot een uitermate veelzijdig kunstenares. Bij het grote publiek is zij bekend van de portretten van koningin Beatrix en prins Claus. Een voorbeeld van haar monumentale werken zijn bijvoorbeeld de gevelversiering van de Postbank te Leeuwarden, het beeld voor de Universiteit van Groningen en de grote duiven op de Floriade 2002.
Al op negentienjarige leeftijd had zij haar eerste tentoonstelling met grafisch werk, er zouden er nog 150 volgen in musea in Europa. Haar record is 126 exposities in één jaar. Ze exposeerde vaak samen met andere kunstenaars zoals Picasso, Kienholz en Andy Warhol. In 1970 ontmoette ze haar grote liefde. “Dat bedoel ik” dacht ze toen ze hem voor het eerst zag. De psychotherapeut en “specialist in alles” Henk Jurriaans. Hij haalde de internationale pers toen hij zich in 1975 25 dagen lang als levend kunstwerk in het Stedelijk Museum tentoonstelde. Zij trok bij hem in en later kwamen daar de zusters Alissa en Adrienne Morrien bij en nog later Wanda Werner. Zij wonen in een gigantische boerdij in het Groningse Uithuizen. In de tuin staat een gepensioneerde Starfighter.
Samen met haar partners in de kunst maakte Marte vele monumentale kunstwerken zoals het Vlaggenmonument voor het Amsterdamse AMC, Prachtig zijn ook haar gordijnen van rood koper in het gebouw van de Gasunie in Groningen. In 2004 voltooide zij een monumentale plafondschildering van 9×5 meter in het nieuwe gemeentehuis in Vries. Polyester draperieën voor de Stopera, een 12 meter hoog beeld van Koningin Beatrix van staal, kunststof en bladgoud voor de Eemshaven en nog vele andere kunstwerken door heel Nederland. Naast dit monumentale werk maakt zij ook plafondschilderingen, postzegels, platenhoezen, modeltekeningen, theaterdecors, schilderijen en litho’s en speelde in een film van Dimitri Frenkel Frank. In 2005 stierf Jurriaans. “Onbegrijpelijk dat ik gewoon doorleefde” zei ze later. Maar dat deed ze. Samen met Alissa, Adrienne en Wanda.
Verslag van de feestelijke onthulling van het kunstwerk van Marte Röling op 12 juni 2010. Het verslag is gemaakt door twee buurtbewoners: Hans Meijer en zijn vrouw Fien. Hans zat ook inde kunstcommissie
De geitjes van Marte Röling op de hoek Smeekweg/Postiljon worden door veel buurtbewoners, Laarders en niet Laarders, als een mooi kunstwerk gezien.
Op donderdag 10 juni kwam er een grote vrachtwagen rond één uur de Smeekweg opdraaien met daarop de lang verwachte ijzeren palen met de vergulde geitjes, gevolgd door een wit autootje. Marte met vriendin leidde, na een hartelijke begroeting, persoonlijk het plaatsen van de palen. Op een kleinigheidje na ging het best voorspoedig en met veel onderling plezier van de buurt, aanwezige kunstcommissie, Leo Janssen, en een aardige chauffeur, die het plaatsen verzorgden.
De zaterdag 12 juni was het feest en de onthulling door Marte en de burgermeester.
De muziektent, de hapjes en grapjes, Sint Jansharmonie, de Klepperman, het mooie weer en de talloze belangstellenden, zorgden voor een vreugdevolle gebeurtenis.
Poffertjes, biertje, wijntje met elkaar, na afloop in de mooiste poffertjeskraam van Nederland, maakt dat we met veel plezier terugkijken op het werk aan kunst voor de Postiljonbuurt.
H.M.