Larense sieraden

Larense sieraden

Onlangs heeft de Historische Kring Laren een prachtige schenking mogen ontvangen! Marijke de Vrankrijker, dochter van Ad de Vrankrijker – historicus en grote kenner van het Gooi en Laren – schonk diverse Larense sieraden.

Dit artikel is afkomstig uit Kwartaalbericht 133 [2015-3]. Leden van de Historische Kring Laren ontvangen het kleurrijke glossy magazine 4 keer per jaar. U kunt hier lid worden. Losse nummers zijn à € 4 per stuk in de Lindenhoeve te koop, zolang de voorraad strekt.

Zij behoorden aan de grootmoeder van Marijke, Alida de Vrankrijker-van den Brink. Alida (1871) was de jongste dochter van Mijns (Clemens) van den Brink en Teuntje (Antonia) Calis. Haar vader Mijns overleed in het jaar van haar geboorte. Cornelis van den Brink, mede-oprichter van Van den Brink & Campman, was haar broer. Alida overleed in 1936 in Bussum. Ad de Vrankrijker was haar zoon (1906-1995) en deze kreeg de Larense sieraden. De Vrankrijker kan gezien worden als de belangrijkste geschiedschrijver van het Gooi. In het recent uitgegeven boekje ‘100 Erflaters tussen Vecht en Eem’ ontbreekt hij dan ook niet. Marijke en haar zus hebben de Larense sieraden vervolgens geërfd en Marijke – met hetzelfde historische hart op de goede plek als haar vader – besloot dat ze in Laren thuishoren en dat de Historische Kring dan de aangewezen plek is. Wij zijn daar zeer blij mee! Uiteraard is alles gefotografeerd en gedocumenteerd, maar we zullen spoedig kijken naar een wijze waarop we deze sieraden kunnen laten zien aan de Larense bevolking van nu.