Laren van weleer
Wie graag iets wil weten over de geschiedenis van Laren als oud boerendorp waar zich later ook kunstenaars en villabewoners hebben gevestigd, kan natuurlijk een boek lezen. Wie het zonder boek wil doen, maar alleen met afbeeldingen, heeft ook verschillende mogelijkheden. Eén daarvan is kijken naar het vijftien meter lange, ijzeren kunstwerk dat in 1970 door de markante Laarder Cees Snoeij (1922-2012) met een snijbrander is uitgezaagd. Snoeij was oprichter van het decor- en constructiebedrijf Snoeij en Snoeij. Het ontwerp van het kunstwerk werd gemaakt door de Hilversumse kunstenaar Jacques de Wit (1898-1983).
Dit artikel is afkomstig uit Kwartaalbericht 152 [2020-2]. Leden van de Historische Kring Laren ontvangen het kleurrijke glossy magazine 4 keer per jaar. U kunt hier lid worden. Losse nummers zijn à € 4 per stuk in de Lindenhoeve te koop, zolang de voorraad strekt.
boek HKL beschrijft taferelen kunstwerk
Wat te zijner tijd ook kan is allebei: kijken naar het kunstwerk, maar er ook over lezen in een boek. De HKL heeft het op zich genomen de dertien taferelen van het kunstwerk te beschrijven in een boek, dat de titel Laren van weleer krijgt: geschiedenis in een ijzeren kunstwerk. Het boekje is speciaal bedoeld voor leerlingen van groep 7, maar is ook interessant voor iedereen die geïnteresseerd is in de Larense geschiedenis. Pim en Kees Snoeij (zonen van Cees) restaureren het kunstwerk. Het zou 24 mei 2020 worden geplaatst bij de Hertenkamp. Dan zou ook het boek verschijnen, maar door de Covid-19-crisis is een en ander uitgesteld.
200 euro
In Kwartaalbericht 145 (2018-3) berichtte oud-wethouder Leo Janssen over de zoektocht naar een nieuwe plek, nadat het kunstwerk van de zijgevel van de Larense Albert Heijn gesloopt was. Toen oud-tekenleraar Hans van Deuren erachter kwam dat er niets met het werk gedaan werd, kreeg hij het voor elkaar om het te kopen voor slechts 200 euro. Hij nam het in delen gezaagde kunstwerk mee naar huis. Sindsdien is Hans druk in de weer geweest om er een mooie nieuwe plek voor te vinden. Na verschillende pogingen is het, met hulp van partijen als eigenaar Van Deuren zelf, de HKL, Leo Janssen, de gebroeders Snoeij en de gemeente Laren, gelukt. Het kunstwerk wordt gerepareerd en zal hopelijk over niet al te lange tijd te bewonderen zijn bij de Hertenkamp.
Bijzondere tradities
In het boekje Laren van weleer worden de dertien verschillende onderwerpen die op het kunstwerk te zien zijn, uitgebreid besproken. Zo krijgt de lezer een goed beeld over het reilen en zeilen van het leven van de Larense bevolking in vroegere tijden en kun je tot de conclusie komen dat Laren rijk is aan vele bijzondere tradities die tot op de dag van vandaag nog duidelijk zichtbaar zijn en betekenis hebben in het dagelijkse leven van het dorp.
Wim Keizer