Laren toen… Zevenend in 1910

Laren toen… Zevenend in 1910

Laren rond 1910 in de vorige eeuw. U staat hier bij de kruising Zevenend/Smeekweg. Op de plaats van het huisje rechts op de foto staat het pand waar laatstelijk snackbar Tast Toe in gevestigd was.

Dit artikel is afkomstig uit Kwartaalbericht 106 [2008-4]. Leden van de Historische Kring Laren ontvangen het kleurrijke glossy magazine 4 keer per jaar. U kunt hier lid worden. Losse nummers zijn à € 4 per stuk in de Lindenhoeve te koop, zolang de voorraad strekt.

Foto & tekst: Ernst Wortel

Vroeger was hier de bakkerij van Jan van Wijk. Een van de vele warme bakkers die Laren rijk was. Voordat het oude huisje werd afgebroken woonden hierin de familie’s Heerschop en Schaapherder. In het midden van de foto ziet U de boerderij, waarin de fotowinkel van John Ruis tot 1 november j.l gevestigd was. Nadat de boerderij links op de foto was afgebrand bouwde men er een aantal woonhuizen en bedrijven. Hierin waren o.a. gevestigd de smederij van Nico Nieuwendaal (van ijzer wordt je niet wijzer), en de werkplaats van aannemer Duurland.

Op de hoek van de Lantentijmen was de fietsenwinkel van Wim Zoon en bakkerij van Riet. De boerderij werd herbouwd op de andere hoek van de Lantentijmen. In tegenstelling tot de oude boerderij werd de nieuwe dwars op het Zevenend gesitueerd. De oude boerderij stond evenwijdig aan het Zevenend. De schuur op de voorgrond heeft het nog vele jaren uitgehouden. Deze moest echter wijken toen de woningen in de bocht van het Zevenend gebouwd werden.