Jazztentoonstelling in Lindenhoeve

Jazztentoonstelling in Lindenhoeve

De Historische Kring Laren (HKL) komt in de Lindenhoeve met een tentoonstelling over de bijzondere jazzoptredens die in de jaren zeventig in Laren hebben plaatsgevonden. De tentoonstelling wordt zaterdagmiddag 2 september om 14.00 uur geopend. Aanleiding is dat de fenomenen dit jaar 50 jaar geleden begonnen.

In het voorjaar van 1973 startte het live radioprogramma Sesjun en in de zomer van dat jaar vond voor het eerst het International Jazz Festival plaats. Het was het begin van een periode van bijzondere jazzoptredens. De komst en optredens van beroemde jazzmusici uit Amerika maakten destijds veel indruk. Amerika is het land waar deze muziekstijl zijn oorsprong vond. Deze evenementen waren voor Nick Vollebregt aanleiding om ook in het jaar 1973 de naam van zijn Hotel/Café Astoria te veranderen in Nick Vollebregt’s Jazzcafé.

Enkele namen van jazzgrootheden uit de tijd zijn Art Blakey, Bill Evans, Chet Baker en Dizzy Gillespie. In de tentoonstelling zullen alle affiches te zien zijn die voor de aankondigingen  gebruikt werden en zullen de belangrijkste jazzmusici die in Laren destijds hebben opgetreden uitgebreid naar voren komen. Ook zal veel aandacht zijn voor Nick Vollebregt en zijn jazzcafé.

In het zo juist verschenen Kwartaalbericht 165 staat een groot artikel van archivaris Gerard Morsink over de jazzoptredens. Gerard zal bij de opening van de tentoonstelling een inleidend praatje houden.

Tijdens de openingstijden van de Lindenhoeve, zaterdagen van 14.00 tot 16.00 uur, zal jazzmuziek te horen en te zien zijn van opnames uit die tijd in Laren.

(Publicatiedatum 21 augustus 2023)