In Memoriam: Jan Dijkman

In Memoriam: Jan Dijkman

In 2006 wandelde Jan Dijkman het archief van de Historische kring binnen. Het leek hem wel leuk om wat anders te gaan doen. Hoewel hij eerst dacht dat het best een saaie boel zou zijn, viel het hem 100% mee. Jan pakte alles aan. Hij hielp iedereen die op dat moment hulp nodig had en zelf wist hij ook de grote bestanden die we soms kregen, te verwerken. Jan was een fijne collega met heel veel humor. En al was het een moeilijke klus, Jan bleef positief met een flinke dosis humor. Met Jan kon je lachen. 

Dit artikel is afkomstig uit Kwartaalbericht 162 [2022-4]. Leden van de Historische Kring Laren ontvangen het kleurrijke glossy magazine 4 keer per jaar. U kunt hier lid worden. Losse nummers zijn à € 9,50 per stuk in de Lindenhoeve en bij Bruna te koop, zolang de voorraad strekt.

Maar Jan deed meer. Met zijn epidiascoop (een projector met glasplaten) wist hij menige keer een zaal vol toeschouwers te vermaken met mooie beelden uit het verleden. Ook een avond in de Lindenhoeve was een groot succes. Samen met Jaap Zoon (overleden) heeft hij dat menigmaal gedaan. Na Jaap’s overlijden mocht ik hem een paar keer helpen. Jan vertelde wat het beeld voorstelde en ik schoof dan de glasplaat in het apparaat. 

Zo hebben we Jan leren kennen als een vrolijk en fijn mens. Hij stond werkelijk altijd voor iedereen klaar. In 2018 stopte Jan zijn werkzaamheden in het archief van de Historische kring en nu hebben we voorgoed afscheid moeten nemen van Jan. Hij overleed op 30 juli j.l. maar we zullen altijd aan Jan blijven denken.

Bep (G.L.) De Boer