In het zonnetje

In het zonnetje

We werden op een vrijdagavond in april hartelijk ontvangen door het hele gezin van Gert-Jan de Ruiter. Overal in huis sporen van de grote hobby van Gert-Jan: Laren en oude ansichtkaarten. Alhoewel Gert-Jan niet in de schijnwerpers wil, bescheiden als hij is, hadden we toch zoveel positiefs over hem gehoord, dat wij (de redactie en bestuur) vonden, dat hij maar eens in het zonnetje gezet moest worden. Vandaar onze komst.

Dit artikel is afkomstig uit Kwartaalbericht 112 [2010-2]. Leden van de Historische Kring Laren ontvangen het kleurrijke glossy magazine 4 keer per jaar. U kunt hier lid worden. Losse nummers zijn à € 4 per stuk in de Lindenhoeve te koop, zolang de voorraad strekt.

Gerda Meulenkamp, Hein Verver

Al gauw zijn we geanimeerd aan het praten. Over hoe hij betrokken is geraakt bij de Historische Kring. Hij vertelt dat de ansichten­ruilbeurs hem in contact bracht met de toenmalige penningmeester Hans Peters. Al gauw was hij betrokken bij het doen van kleine en grotere klussen.

O.a. het maken van de hooiberg, natuurlijk samen met anderen, zegt hij erbij, en ophalen van overtollige dossierkasten van scholen en recent deze week nog een dossierkast van de Warrekam. Indien nodig worden de kasten opgeknapt. Maar de leukste klus vond hij het maken van de voorkant van de Gooise tram in het museum­gedeelte van de Lindenhoeve. Zijn ogen beginnen nog te glimmen als hij vertelt, dat ze de bel hebben gemaakt van de deksel van een oude theepot. Als voorbeeld van de tram hebben ze de stoomtram Hoorn- Medenblik genomen. Toch maar eens beter kijken! Momenteel is hij bezig voor het archief van de Historische Kring met het digitaliseren van alle oude ansichtkaarten. Een geweldige klus. Alles komt op een cd-rom.

Hij gaat veel naar beurzen en onlangs vond hij nog een dossier uit Laren uit de negentiende eeuw, compleet met rekeningen en briefwisselingen, postwissels en bewijzen van betalingen. Hij laat het ons trots zien! We kijken ook nog samen naar beelden op de computer van de al gedigitaliseerde ansichtkaarten. Dat is echt genieten. Zo mooi als Laren toen was!

Dan is het toch tijd om te vertrekken. Nog even een foto maken en dan vertrekken we. Nagezwaaid door de hele familie de Ruiter!