In gesprek met Jet Boetje

In gesprek met Jet Boetje

Jet Boetje, woonachtig in Muiden, maar oud-inwoner van Laren, was werkzaam in het AMC-ziekenhuis als oefentherapeut Mensendieck. Hoe kwam zij op het idee een biografie te schrijven over Anna Singer? We treffen elkaar, waar anders, in het restaurant van Singer Laren voor een gesprek over haar boek.

Dit artikel is afkomstig uit Kwartaalbericht 163 [2023-1]. Leden van de Historische Kring Laren ontvangen het kleurrijke glossy magazine 4 keer per jaar. U kunt hier lid worden. Losse nummers zijn à € 9,50 per stuk in de Lindenhoeve en bij Bruna te koop, zolang de voorraad strekt.

Jet: “Via mijn vriendin Simone van der Hoeven kwam ik erachter dat zich in de erfenis van haar pianolerares Kokky Beumer heel veel spullen van Anna Singer bevonden. Kokky, die ik leerde kennen toen ik in Laren woonde, overleed op 4 december 2013. Ik vroeg me af hoe spullen van Anna in haar huis kwamen en raakte geprikkeld om er onderzoek naar te doen.”

Kunst

In het boek vertelt Jet dat ze op reis ging naar de plekken waar Anna en William gewoond hebben om daar naspeuringen te doen. Ze is zeven jaar met het boek bezig geweest. “Ik had nooit eerder een boek geschreven. Ook in mijn leven speelt kunst een belangrijke rol. Ik ga graag naar veilingen en verzamel o.a. werk van mijn oud­oom, Carl Schlüter, die in de vorige eeuw schilder was in Laren en Blaricum. In 2014 organiseerde ik een tentoonstelling over hem in Laren.

Via een vriend kwam ik in contact met Uitgeverij Noord-Holland, die de biografie heeft uitgegeven. Ik heb nog veel materiaal, duizenden feiten, waaruit ik natuurlijk moest selecteren om er een toegankelijk boek van te maken. Ik heb er veel plezier in gehad om ermee bezig te zijn. Anne van Lienden, conservator van het Singermuseum, was een grote steun en zij heeft me geholpen met het selecteren en redigeren. En om naar de inhoud te kijken met een kunsthistorisch oog.”

Jaap Dooijewaard

Hoe kwamen persoonlijke eigendommen van Anna bij Kokky Beumer? In de proloog van het boek staat dat dit is gegaan via Jaap Dooijewaard, huisvriend van de Singers en beheerder van Anna’s nalatenschap.

De moeder van Kokky, Gerrie Roest, was schildersmodel en bevriend met Jaap Dooijewaard. Jaap, die vrijgezel was, beschouwde Kokky en haar halfzus Catrien als zijn pleegdochters. Dooijewaard kocht voor Gerrie en haar dochters een huis aan de Hein Keverweg en zorgde ervoor dat Kokky en Catrien een opleiding gingen volgen. Catrien wilde kunstenaar worden en ging bij Jaap in de leer. Als tegenprestatie deed zij zijn huishouding. De muzikale Kokky ging, op advies van Anna Singer, piano studeren aan het conservatorium in Amsterdam. Kokky schreef in 2001 het boek ‘De Singers en de Dooijwaards, de geschiedenis van een vriendschap’.

Jet: “Dit boek van Kokky gaat voornamelijk over Jaap Dooijewaard en niet zozeer over de Singers. De adoratie van Kokky en Catrien voor Jaap was absurd groot. Na zijn dood laat hij aan Catrien een aanzienlijk bedrag na, een jaarlijkse toelage en het huis op de Hein Keverweg. 

Misschien wil ik nog wel eens uitzoeken wat precies de rol was van Jaap Dooijewaard in het leven van Kokky Beumer en Catrien Zandvoort. De vader van Kokky was Sjaak Beumer. Gerrie Roest was met hem getrouwd in 1925 en is in 1954 van hem gescheiden.”