Huize ‘De Werken’

Huize ‘De Werken’

Kunst uit het dorp van Mauve

Aan de Naarderstraat 45, hoek Oude Drift, stond villa De Werken. Vanaf de jaren ‘20 was dit huis in bezit van mijn grootmoeder mevrouw H.M.E.van Rossum. De naam van het huis stamt uit deze tijd. De eerste echtgenoot van mijn grootmoeder was afkomstig uit het plaatsje De Werken, nu onderdeel van de gemeente Werkendam, alwaar hij ook burgermeester was.

Dit artikel is afkomstig uit Kwartaalbericht 86 [2003-4]. Leden van de Historische Kring Laren ontvangen het kleurrijke glossy magazine 4 keer per jaar. U kunt hier lid worden. Losse nummers zijn à € 4 per stuk in de Lindenhoeve te koop, zolang de voorraad strekt.

Door Elske de Groot

Huize De Werken, voorzijde. Foto: collectie G.A. de Groot

Het huis werd in 1904 door architect J.W. Hanrath ontworpen voor de schilder Hein Kever (Amsterdam 1854- Laren 1922). Kever was waarschijnlijk de eerste van de Larense schilders die zich daadwerkelijk in het Gooi vestigde, dat moet al rond 1879 geweest zijn. Het verhaal gaat dat Anton Mauve (Zaandam 1838-Arnhem 1888) zijn collega Kever attent maakte op een stuk grond tegenover zijn villa Ariëtte aan de Naarderstraat, waar hij sinds 1886 woonde. Speculatiebouwers hadden daar villa’s neergezet en Mauve was bang dat hij vervelende overburen zou krijgen. Waar het uiteindelijk precies was aan de Naarderstraat is echter niet duidelijk, maar Kever heeft dus een eerst een ander huis bewoond voordat hij in 1905 de grote villa met het atelier betrok. De uit Hilversum afkomstige architect Hanrath bouwde villa’s in de Gooise landhuisstijl. In dezelfde buurt bouwde hij in 1904 het landhuis De Bijlakker aan de Drift 12 en in 1911 villa De Wilde Zwanen voor het echtpaar Singer aan de Oude Drift.

J.S.H. Kever, In de moestuin, collectie Singer

Hein Kever trouwde in 1887 en vestigde zich toen, aanvankelijk alleen in de zomermaanden, in Laren aan de Naarderstraat. In 1912 schreef Verster het volgende over het huis van Kever: “Een statig, met klimop omrankt oud herenhuis aan de Naarderstraat, sober, maar met een eerbiedwaardig uiterlijk. Ook het interieur was van een voorname eenvoud.” In de hal stonden twee beelden van Jacobs en er hingen etsen, tekeningen en studies. Het atelier was gevuld met werk van de schilder. Kever is voornamelijk bekend geworden door zijn boereninterieurs. Net als veel van zijn collega’s besloot hij in zijn atelier een Larens hoekje na te bouwen, compleet met schouw.

De Werken, zijde Oude Drift. Foto: collectie G.A. de Groot

Hein Kever overleed op 68-jarige leeftijd op 29 april 1922 in Laren. In 1925 werd het huis gekocht door mijn grootmoeder, zij betrok het huis met haar kinderen in april. In de jaren ‘30 is het huis enige tijd verhuurd, totdat in 1937 mijn overgrootmoeder uit Engeland naar Laren kwam. In de oorlog keerde mijn grootmoeder terug toen zij uit Wageningen gevlucht was. Twee van mijn ooms zaten ondergedoken op de zolder en de kinderkamers van het huis. Na het overlijden van mijn overgrootmoeder M.J. van Rossum- van Vlissingen in 1948, werd het huis verhuurd en uiteindelijk verkocht. Mijn grootmoeder verhuisde met mijn vader naar Hamdorff en betrok daar de dependance naast het hotel.

Atelier in De Werken. Foto: collectie G.A. de Groot
Interieur De Werken. Foto: collectie G.A. de Groot

Nadat de laatste eigenaar het huis heeft verkocht, is het begin ?Oer jaren afgebroken en staan op het terrein van De Werken (Naarderstraat/ Hein Keverweg/ Oude Drift) nu een tiental huizen. Het huis Stadelhofen aan de Oude Drift 2 stond er al vanaf het begin van de 20st0 eeuw. Dit woonhuis met atelier werd in 1920 door architect Van Uchelen gebouwd in opdracht van Hein Kever. Zelf is hij er waarschijnlijk niet meer gaan wonen, hij overleed immers in 1922. Aan de Naarderstraat zijn nog enkele stukken van het oude hek van het terrein van De Werken te zien.

Pomp achterzijde De Werken. Foto: collectie G.A. de Groot

Literatuur:

  • J.P. Koenraads, Laren en zijn schilders, Laren 1985
  • C. Denniger-Schreuder, Schilders van Laren, Bussum 2003
  • Streekarchief voor het Gooi en de Vechtstreek, Hilversum