‘Gooische Markt’ 1909 in beeld

‘Gooische Markt’ 1909 in beeld

In 1909 werd op terrein waar nu het Hertenkamp ligt een zes wekende durende ‘Gooische Markt’ gehouden. In die tijd was dat een groot evenement. Citaten uit krantenknipsels en later geschreven boeken getuigen daarvan, zoals: ‘Het was er gezellig. Rondom trap-, punt- en andere pittoreske geveltjes, waarachter niet alleen de kunst en nijverheid, maar ook een dorado voor de gastronoom. Op de muziektent vierden Meyer Linnewiel, alias prof. Kokadorus, de legendarische Amsterdamse standwerker, en de humorist Maupie Staal Gooise triomfen.’

De HKL heeft een kleine tentoonstelling gewijd aan deze Gooische Markt.

Burgemeester Van Nispen van Sevenaer opende de Markt op 27 juli 1909. Het evenement was georganiseerd door de vereniging ‘Larens Bloei’, met de bedoeling bezoekers naar Laren te trekken. Er waren een dertigtal oud-Hollandse (17e eeuwse) huisjes, waar middenstanders, kunstenaars, een waarzegger, een pruikenmaker en anderen hun waren of vaardigheden konden aanprijzen. Ook was er een muziektent met optredens en waren er diverse evenementen, zoals demonstraties van ambachten. Het station van de Gooische Stoomtram lag toentertijd tegenover het feestterrein, zodat bezoekers er makkelijk konden komen. Ook na 1909 heeft het terrein in de volksmond nog de naam Gooische Markt gehouden, voordat in de jaren dertig, in het kader van de werkverschaffing, besloten werd er een hertenkamp in te richten.

In 1993 heeft de bekende Laarder Ernst Wortel in de Laarder Courant de Bel een serie ‘Dorpskronieken’ gewijd aan deze Markt, die na 1909 in 1912 nog één keer opnieuw is georganiseerd door ‘Larens Bloei’. Wel zijn er later andere Gooise Markten geweest. Kijk eventueel hier (in zoekvenster ‘Gooische Markt’ intikken).

De tentoonstelling is gemaakt door Thijmen van der Zwaan. Hij heeft ook de achterwand met schilderijen vernieuwd. De tentoonstelling en wand zijn er voor onbepaalde tijd.