Goed bezochte presentaties
![](https://i0.wp.com/historischekringlaren.nl/wp-content/uploads/2025/02/presentatie-lieke_wouters.jpg?fit=1120%2C636&ssl=1)
Drie presentaties van de Historische Kring Laren (HKL) in de Lindenhoeve trokken in oktober en november veel belangstelling. Verder was er een drukbezochte HKL-presentatie in het Brinkhuis.
Dit artikel is afkomstig uit Kwartaalbericht 171 [2025-1]. Leden van de Historische Kring Laren ontvangen het kleurrijke glossy magazine 4 keer per jaar. U kunt hier lid worden. Losse nummers zijn à € 9,50 per stuk in de Lindenhoeve en bij Bruna en de Larense boekhandel te koop, zolang de voorraad strekt.
Lieke Wouters
De elfjarige Lieke Wouters uit Hilversum hield zaterdag 19 oktober in de Lindenhoeve een presentatie over de geschiedenis van de erfgooiers. Er waren ongeveer twintig toehoorders. Na afloop kreeg Lieke veel complimenten voor haar heldere uiteenzetting. Zij maakte in het voorjaar op haar school, De Wilge, een werkstuk over de erfgooiers en hield er ook een spreekbeurt over. Daar kreeg zij veel waardering voor. Zij benaderde de HKL met de vraag of zij de presentatie ook in de Lindenhoeve mocht houden.
![](https://i0.wp.com/historischekringlaren.nl/wp-content/uploads/2025/02/presentatie-Anne_van_lienden.jpg?resize=1600%2C1016&ssl=1)
Anne van Lienden
Op donderdag 7 november gaf Anne van Lienden, conservator/curator bij Singer Laren, een boeiende lezing over ‘Laren 150 jaar schildersdorp’. Er waren zo’n veertig toehoorders. Een rode draad in haar presentatie vormde de wijze waarop Singer Laren de collectie heeft uitgebreid.
Veel bekende namen passeerden de revue. Als eerste Jozef Israëls, die zich in 1874 in Laren bevond. Of hij echt de eerste was, leent zich voor nader onderzoek, maar hij was wel de nestor van de Haagse School. Overigens hadden de Singers geen werken van Israëls gekocht. Die kwamen pas later in de collectie.
Het ongerepte landschap rond Laren was, samen met de interieurs van boerderijen die sommige schilders na bouwden in hun atelier, inspiratie voor schilders.
Voor die natuur is, door de drukte in steden en de gevolgen van de klimaatverandering, opnieuw veel belangstelling. In mei 2025 presenteert Singer een tentoonstelling ‘Wij zijn natuur’ naar het gedachtegoed van prinses Irene.
Na afloop van de lezing overhandigde Peter J.C. van der Ploeg, auteur van het boek ‘De streken van Tony Offermans’ het eerste exemplaar aan Anne. Zij had ervoor gezorgd dat Van der Ploeg in aanraking kwam met Offermans-verzamelaar Hinno Böttger, mede-uitgever van het boek.
![](https://i0.wp.com/historischekringlaren.nl/wp-content/uploads/2025/02/presentatie-Van_Horssen.jpg?resize=1495%2C1024&ssl=1)
J.P. van Horssen
Een powerpoint-presentatie met dia’s van de Amsterdamse fotograaf J.P. van Horssen, voorzien van authentieke geluidsopnamen, spande qua belangstelling de kroon. Er waren donderdag 28 november ruim vijftig belangstellenden.
Tussen 1965 en 1970 bracht de heer Van Horssen met zijn gezin de zomervakantie door in Laren. Hij maakte tijdens wandelingen een serie dia’s, die de HKL van zijn zoon Hans geschonken kreeg. Er zat bij die schenking ook een reportage in de vorm van geluiden en gesprekken die Van Horssen opnam op een bandrecordertje. Delen daaruit werden gepresenteerd bij de getoonde dia’s. De heer Van Horssen sprak lyrisch en in perfect Nederlands, zonder haperingen en met veel enthousiasme, over Laren. Met mooie, nu ouderwets aandoende woorden en zinnen als ‘warempel’ en ‘langs Larens dreven zwerven’.
De HKL heeft de presentatie op 20 januari herhaald.
Rondje Brink en nieuwe straten
Naast de presentaties in de Lindenhoeve, waren HKL-ers ook actief in het Brinkhuis. Onze archivaris Gerard Morsink en secretaris Teun Koetsier hielden daar op 4 november een drukbezochte presentatie, in het kader van een zogeheten ‘themacafé’ van de openbare bibliotheek, ditmaal met de titel ‘Laren in Historisch Perspectief’.
Gerard verzorgde in een lezing met veel oude foto’s een nostalgisch rondje om De Brink. Teun vervolgde met een rondje Crailo aan de hand van de naar Larense vrouwen genoemde straten in die nieuwe wijk. Het gaat om de dames: Anna Spencer Singer-Brugh (1873-1962), Jo(hanna) van Gogh-Bonger (1862-1925), Johanna Antonia Maria (Annie) Bartels-Striethorst (1886-1945), Mietje Schaapherder-Rigter (1862-1935) en Mona Louise Parsons (1901-1976). De straten gaan heten: Anna Singerstraat, Jo van Gogh-Bongerstraat, Annie Bartelsstraat, Mie Rigterstraat en Mona Parsonspad.