Gastvrij Laren

Gastvrij Laren

Eind maart zaten de terrassen vol en genoot men van stralend lenteweer met bijna zomerse temperaturen; vandaag op 1 april lijkt Laren wel winterwonderland. Een koude, witte lentedag. Het ziet er prachtig uit, bijzonder Laren. Wat aan dat tafereel bijdraagt, is de Oekraïense vlag. De blauw-gele kleuren contrasteren scherp met de witte achtergrond en illustreren voor mij gastvrij Laren.

Column van de voorzitter: Bas Holshuijsen – foto: Leo Janssen

Dit artikel is afkomstig uit Kwartaalbericht 160 [2022-2]. Leden van de Historische Kring Laren ontvangen het kleurrijke glossy magazine 4 keer per jaar. U kunt hier lid worden. Losse nummers zijn à € 9,50 per stuk in de Lindenhoeve en bij Bruna te koop, zolang de voorraad strekt.

Dorpsgenoten die verantwoordelijkheid nemen door vluchtelingen in huis te nemen, of die samen huurwoningen beschikbaar maken voor opvang, spullen inzamelen en een ontmoetingsplek voor Oekraïners mogelijk maken. Ik vind het mooi om te zien hoe wij lokaal omgaan met de vluchtelingenproblematiek die is ontstaan door de oorlog in Oekraïne. Het is fijn dat wij op creatieve wijze in staat zijn om mensen op te vangen – en dat met open armen ook doen!

Zo onrustig als het elders in de wereld is, zo rustig gaat het in Laren ogenschijnlijk zijn gangetje. Een nieuwe gemeenteraad is gekozen en er wordt een college van B&W geformeerd. En vertrouwd schittert de poffertjeskraam op de Brink. Stil staat de tijd zeker niet.
Na ruim 40 jaar sluit l’ Elefante Bianco haar deuren. Als kind vond ik het altijd een feest daar te eten, omdat het daar zo leuk spelen was. Het Italiaanse restaurant maakt plaats voor ambachtelijke koek, taart en chocola. Daar kan je er niet genoeg van hebben. En gelukkig niet nog meer leegstand! Zou de angst voor overbewinkeling, zoals die bestond ten tijde van de besluitvorming over het nieuwe Hamdorff, dan toch bewaarheid worden?

Twee hoofdrolspelers hebben gereageerd op het artikel ‘Het gat van Hamdorff’ dat in het vorige Kwartaalbericht is verschenen. Oud-wethouder Fok Bierlaagh stuurde de redactie een ingezonden stuk. Hij kwam met enkele aanvullingen en een correctie. Het interessante artikel van Bierlaagh treft u in dit nummer aan.
Oud-burgemeester Theo Hendriks reageerde in een aantal brieven aan mij als voorzitter van de HKL. Hij voelt zich in het artikel onheus bejegend. De daarop ontstane briefwisseling heeft niet tijdig voor dit nummer geleid tot een artikel waarin de bezwaren van de heer Hendriks zijn verwoord en de redactie heeft gereageerd. Waarschijnlijk meer over ‘Het gat van Hamdorff’ in het volgende nummer.

In dit tweede nummer van het jaar, zoals gebruikelijk, veel aandacht voor de Tweede Wereldoorlog, nu extra ‘dichtbij’ door de oorlog in Oekraïne. Steven Weinberg en Aaldrik Hermans hebben, ditmaal samen met Gon Strazza- Brinkman, een nieuw boek gepubliceerd: ’Het bestek van de Naarderstraat’. Steven is graag bereid er een keer een lezing over te houden in de Lindenhoeve, zoals hij in 2018 deed over zijn boek met jeugdherinneringen ‘De Merken’. Als het zover is, hoort u er meer over.

We kregen ook een aantal spontane bijdragen over WO II in Laren. Hoewel dat doorgaans niet de opzet is van diegenen die spontaan iets insturen of op artikelen reageren, vind ik het aardig dat met reacties vaak een bijdrage wordt geleverd aan het Kwartaalbericht. Als u op de een of andere wijze een bijdrage wilt leveren aan een van de komende nummers, dan bent u daartoe van harte uitgenodigd! Wij kunnen altijd een helpende hand gebruiken, van het schrijven van een artikel tot deelname als redactielid of als bezorger in Laren of omliggende dorpen. Ook in dit nummer treft u een aantal bijdragen van personen die voor het behoud en het uitdragen van onze lokale geschiedenis van
groot belang zijn. Ik wens u veel lees- en kijkplezier.