G & G
In mijn eigen archief vond ik een foto van de kruidenierszaak van G & G, de winkel van Joh. Gorter aan het Zevenend 2b, ooit gekregen van John Ruis. Op de foto zien we de heer Joh. Gorter voor zijn winkeldeur staan, samen met zijn jongste zoon Hans. De winkel was op de plek waar nu de herenmodezaak Parlare is gevestigd. Rechts daarvan was de zaak van poelier Van Vliet en links de bakkerij van bakker Van Breemen. Op de foto die ik dit jaar maakte ziet u het verschil, toen G & G en nu Parlare.
Dit artikel is afkomstig uit Kwartaalbericht 138 [2016-4]. Leden van de Historische Kring Laren ontvangen het kleurrijke glossy magazine 4 keer per jaar. U kunt hier lid worden. Losse nummers zijn à € 4 per stuk in de Lindenhoeve te koop, zolang de voorraad strekt.
Bep (G.L.) De Boer
Joh. Gorter, van beroep kruidenier, kwam in 1927 naar Laren. Hij ging werken als chef bij Albert Heijn die toen was gevestigd op de hoek Nieuweweg en de Brink. Daarvoor was hij sinds 1925 chef bij Albert Heijn in Amersfoort. Gorter werkte bij Albert Heijn in Laren tot 1946. Hij wilde voor zichzelf gaan beginnen en nam in dat jaar de Kruidenierszaak over van de weduwe Van Amersfoort. Die zaak was al gesloten sinds het overlijden van haar man H. van Amersfoort.
De heer Gorter was aangesloten bij de Spar, een kruideniersorganisatie die al werd opgericht in 1932. Omdat Gorter met zijn tijd wilde meegaan, maakte hij er een zelfbedieningszaak van en verliet de Spar in 1954. De heer Gorter noemde zijn zaak “G & G” ofwel Gorter & Gorter, omdat zijn zoon Jan ook in de zaak werkte. Hij nam vooral het horen en bezorgen voor zijn rekening. Dat “horen” kennen we nu niet meer. De klanten van G & G kregen een klein boekje waar ze in de loop van de week hun boodschappen in noteerden. Op vrijdag kwam de heer Gorter of zijn zoon Jan dan het boekje ophalen. In de winkel werden de boodschappen klaargezet in een doos en op zaterdag werden de boodschappen door Jan bezorgd. Helaas zag Jan het niet zo zitten met die kruidenierszaak en ging in maart 1955 bij Philips aan de slag waar hij tot zijn pensioen heeft gewerkt.
Op 6 augustus 1950 waren Joh. Gorter en zijn vrouw W. Gorter-Kestens 25 jaar getrouwd. De receptie hielden zij op woensdag 2 augustus in Hotel Blom aan de Naarderstraat, tegenwoordig Nick Vollebregts Jazz- en Eetcafé. Nu zijn zoon Jan bij Philips was gaan werken ging vader Gorter voortaan zelf horen en bezorgen. Later ging zijn jongste zoon Hans, die inmiddels ook bij Philips werkte, op zaterdag de boodschappen bezorgen met de bakfiets. Het was hard werken in die tijd.
Begin 1968 kreeg Gorter een hartaanval. Hij moest het kalmer aan gaan doen. Maar dat is in een zaak nou eenmaal niet mogelijk. Nog datzelfde jaar sloot hij de zaak. In 1970 moesten Gorter en zijn vrouw de zaak en het woonhuis verlaten omdat de heer Visschoonmaker er voor de Kerst in wilde met zijn Perzische tapijten. Ze gingen toen wonen in een aanleunwoning bij Johanneshove. Hun 50-jarige bruiloft hebben ze in 1975 in de zaal van Johanneshove gevierd en een jaar later, op 9 september 1976 overleed de heer Joh. Gorter.
Bronnen: Mw. L. Gorter en Hr. H. Gorter; Oude foto John Ruis; Nieuwe foto Bep (G.L.) De Boer