Endlich

Endlich

Toen ik laatst over de Eemnesserweg fietste langs de Binckhort – St.Jan zag ik daar weer de moeders die de kinderen veilig laten oversteken met de z.g.n. ”Endlicharmen”.

Dit artikel is afkomstig uit Kwartaalbericht 106 [2008-4]. Leden van de Historische Kring Laren ontvangen het kleurrijke glossy magazine 4 keer per jaar. U kunt hier lid worden. Losse nummers zijn à € 4 per stuk in de Lindenhoeve te koop, zolang de voorraad strekt.

Tekst & foto: Bep De Boer

Ik moest even terugdenken in de tijd. Het was voorjaar 1997. De “Endlicharmen” werden voor het eerst gebruikt. Een gemeenteambtenaar die daar bij aanwezig was zei toen: ”Nu hebben de klaar-overs endlich armen, ik hoop maar dat het goed gaat”. Ik begreep hem niet en dacht dat hij een Duits woord had gebruikt. Dus vroeg ik: ”Waarom hebben ze eindelijk armen, wat bedoel je eigenlijk?”. Toen antwoordde de ambtenaar: “Die slag bomen die het verkeer tegenhouden heten “Endlicharmen”, ze zijn genoemd naar de uitvinder er van”. 

De verkeersdeskundige van de politie, Ko van Brakel , was er ook bij aanwezig voor instructies aan de klaar-overs. Sindsdien kunnen de schoolkinderen veilig oversteken dankzij de “Endlicharmen”. 

Maar wie was nou eigenlijk Endlich?. Wel, dat was de Haarlemse politieman, waarnemend hoofdcommissaris Ben Endlich. Hij had het systeem tijdens een vakantie in Nieuw Zeeland gezien en voerde het daarna in Nederland. Gijsbertus Johannes (Ben) Endlich werd geboren te Batavia in Nederland Oost Indië, in 1916 en overleed te Haarlem in 2006.

Bronnen o.a. de Bel 24-4-97 + Gewone levens G.Leistra.