Een witte lentegroet

Een witte lentegroet

Het is nog steeds een uitdagende tijd. Voor iedereen. Afstand houden van vrienden, familie en collega’s. Gelukkig ervaren we die afstand nog steeds als onnatuurlijk. Fysieke ontmoetingen zijn op een hand te tellen en voelen daardoor nog meer als een cadeautje. 

Dit artikel is afkomstig uit Kwartaalbericht 156 [2021-2]. Leden van de Historische Kring Laren ontvangen dit kleurrijke glossy magazine 4 keer per jaar. U kunt hier lid worden. Losse nummers zijn à € 4 per stuk in de Lindenhoeve te koop, zolang de voorraad strekt.

Bas Holshuijsen, voorzitter

Het brengt zoveel meer om iemand in levenden lijve te ontmoeten, maar dat mag (nog) niet. Daarom ben ik blij met iemand als Eric Hurink, die bedacht heeft dat ons dorp een radiozender nodig heeft. Voor en door Laarders, geweldig. Ook de HKL draagt zijn steentje bij door te verhalen over vroeger. Op het moment van schrijven – ná Pasen – luister ik via www.dorpsradio.nl naar muziek, terwijl het buiten sneeuwt. Een witte lentegroet. Hoewel de sneeuw snel is verdwenen toch bijzonder.

Ook bijzonder is dit traditionele themanummer van het Kwartaalbericht dat u in handen heeft, over de Tweede Wereldoorlog. Hoewel de afgelopen jaren veel onderzoek is gedaan en gepubliceerd over Laren in de Tweede Wereldoorlog, blijven zich nieuwe verhalen aandienen. Ondanks dat we inmiddels 76 jaar verder zijn. Het aantal mensen dat de oorlogsperiode bewust heeft meegemaakt, wordt steeds kleiner. Als we hun verhalen willen optekenen om de geschiedenis te conserveren, dan moeten wij daar niet te lang meer mee wachten. 

Daarom vind ik het zo interessant dat Eric Snelders begonnen is aan een serie artikelen over 90 jaar MCC, waarin hij (oud-)leden aan het woord laat. Zelf heb ik bij het afscheid van een trots en actief lid van de MCC mogen ervaren hoe groot zijn liefde voor MCC was. Een liefde die van vader op zoon werd doorgegeven. Met hoeveel trots het uniform werd gedragen en de rol van MCC binnen het gezin. Ik kijk uit naar de aangekondigde vervolgartikelen. 

In de mailbox van de HKL dienen zich al weer nieuwe verhalen aan over de Tweede Wereldoorlog. Die leest u wellicht in het themanummer van volgend jaar. Wij zullen aandacht blijven besteden aan deze pijnlijke geschiedenis. Zo herdenken wij de slachtoffers en eren wij diegenen die zich voor onze vrijheid hebben ingezet en inzetten. Met gevaar voor eigen leven. Vroeger èn nu. 

In verband met de onzekerheid over de coronamaatregelen kon het comité 4 en 5 mei bij het ter perse gaan van dit nummer nog geen programma vaststellen. Wel staat vast dat er interviews komen op de Dorpsradio en dat er een speciale uitgave van het Larens Journaal komt, met eerder in het Kwartaalbericht gepubliceerde verhalen over WO II. De herdenking bij het monument voor de gevallenen zal op 4 mei besloten zijn, maar er worden wel opnamen gemaakt. Op 5 mei wordt een bevrijdingsvuur ontstoken. Het definitieve programma wordt gepubliceerd in het Larens Journaal en op de website en sociale media van de gemeente Laren.

Na de herdenking vieren wij de bevrijding, vrijheid. Dat dit wederom beperkt mogelijk is, vanuit huis, mag de pret niet drukken. Hang die vlag maar uit! Ter verhoging van de feestvreugde heb ik thuis afgesproken, dat wij bij de poffertjeskraam gaan afhalen. Hoewel poffertjes en wafels lekkerder smaken in de kraam dan thuis, merk ik dat ik blij ben dat Marcel Hilhorst en zijn mannen weer kleur geven aan de Coeswaerde. De Brink knapt altijd op van de poffertjeskraam. 

Daarover gesproken; ik las net op www.Bol-an.nl dat er een nieuw plan is voor waterberging onder de Coeswaerde. Ook dat vandaag begonnen is de bodem te verrijken en dat gras wordt gezaaid; de bomen blijven. De impressietekeningen van de waterberging zien er fraai uit! Als het plan wordt uitgevoerd dan zou er volgens de planning in juli een opleverfeestje moeten zijn. 

Ik kan niet wachten en kijk uit naar de vaccinatie. Hoewel het daarmee niet erg lijkt te willen vlotten, heb ik de overtuiging dat de verlossende prik dichterbij komt. Mijn moeder heeft al een afspraak en misschien bent u al geprikt. We zijn er bijna. Dat geeft ons nog even de tijd om de Lindenhoeve op te frissen, nadat het rieten dak is vervangen. Tot snel!