Een leerzaam jaar over de rijke geschiedenis van Laren

Een leerzaam jaar over de rijke geschiedenis van Laren

U heeft het laatste kwartaalbericht van 2017 in handen en leest nu mijn laatste column in mijn eerste voorzittersjaar. Voor mij in vele opzichten een leerzaam jaar, waarin ik meer te weten ben gekomen over de rijke geschiedenis van Laren. Nog leuker vind ik dat ik veel lieve mensen heb ontmoet. Daarop zou ik hier uitgebreid kunnen terugblikken, maar daarvoor is het op het moment van schrijven – medio oktober – nog wat vroeg. Bovendien kijk ik liever vooruit, samen met u. Want zoals Antoinetty van den Brink in een van haar columns fraai schreef, inspireert onze rijke geschiedenis om over een mooie toekomst te dromen.

Dit artikel is afkomstig uit Kwartaalbericht 142 [2017-4]. Leden van de Historische Kring Laren ontvangen het kleurrijke glossy magazine 4 keer per jaar. U kunt hier lid worden. Losse nummers zijn à € 4 per stuk in de Lindenhoeve te koop, zolang de voorraad strekt.

Bas ­Holshuijsen, voorzitter

Er zijn tal van zeer uiteenlopende historische onderwerpen, waaraan de Historische Kring Laren aandacht besteedt. Onder andere door het uitgeven van fraaie, kloeke Kwartaalberichten. Wij boffen met zo’n geweldige en productieve redactie! 

Dat geldt ook voor onze archivaris en medewerkers van het archief, van wiens werk de redactie geregeld gebruik maakt. Ter illustratie mag ik u wel verwijzen naar de foto die Bep De Boer van mij maakte, zodat het geschonken uitgaanstenue van de brandweer ook digitaal bewaard blijft.

Etaleren van de geschiedenis doen we ook door het organiseren van tentoonstellingen. Dit jaar staan de erfgooiers centraal. Altijd een boeiend onderwerp, dat bovendien goed aansluit bij het thema van de Open Monumentendag en de Week van de Erfgooier. Met veel dank aan de gemeente kan ik berichten dat wij uit het depot van de gemeente Laren voorwerpen in bruikleen krijgen, die tot het eind van het jaar in de Lindenhoeve zijn te bewonderen.

Voor volgend jaar zijn er (nog) geen concrete plannen voor tentoonstellingen. Mijn vraag aan u is of er onderwerpen zijn die u tentoongesteld zou willen zien. Uiteraard heb ik zelf ideeën, bijvoorbeeld naar aanleiding van giften die wij in ontvangst mochten nemen. Dan denk ik aan de helden van de brandweer of bekende Laarders als Eitje Poep. Maar ook de Gooische Stoomtram en de invloed daarvan op Laren vind ik boeiend. Misschien heeft u nog ideeën of suggesties? Ik hoor het graag en ben te bereiken via voorzitter@historielaren.nl.

Voordrachten over de geschiedenis van Laren zijn leerzaam en bovendien leuk en gezellig. Zo ben ik met veel plezier aanwezig geweest bij de presentatie van Wiet de Boer over Laren in vroeger tijden, in het kader van het ‘Kom erbij Festival’. Fraaie plaatjes met een toelichting, die veel respons uitlokte bij aanwezigen in de zaal. Ik zou het geweldig vinden als hij dat nog eens in de Lindenhoeve wil overdoen, zodat u daar ook bij kunt zijn. Mocht u een verzoek of suggestie hebben voor een voordracht, dan weet u mij wel te vinden. 

Omgekeerd is dat lastiger, omdat een Kwartaalbericht maar vier keer verschijnt. Daarom zijn wij actief op Facebook en hebben wij een Nieuwsbrief, zodat wij u op de hoogte kunnen houden. U kunt zich voor de Nieuwsbrief inschrijven* via het inschrijfformulier op onze website www.historischekringlaren.nl en wij verwelkomen u graag op Facebook. Mocht u persoonlijk contact meer op prijs stellen, wees dan welkom in de Lindenhoeve op zaterdagmiddag tussen 14:00 en 16:00 uur of elke derde donderdag van de maand tussen 19:00 en 21:00 uur.