De Kamp toen… En nu
Op de hoek van De Kamp en de Groene Gerritsweg stond vroeger het kamphuis ‘De Toorts’. Dit was een conferentie-oord van de O.S.P. (Onafhankelijke Socialistische Partij).
Dit artikel is afkomstig uit Kwartaalbericht 102 [2007-4]. Leden van de Historische Kring Laren ontvangen het kleurrijke glossy magazine 4 keer per jaar. U kunt hier lid worden. Losse nummers zijn à € 4 per stuk in de Lindenhoeve te koop, zolang de voorraad strekt.
Foto’s en tekst: Ernst H.J. Wortel
De leider van het kamphuis was Piet van Praag, die raadslid was van 1931 tot 1935. Met zijn uitgesproken socialistische ideeën had hij het regelmatig aan de stok met de gevestigde orde. Het merendeel van de raadsleden was lid van de RKSP (KVP). In 1934 haalde Laren de landelijke pers en werden er vragen gesteld in de Tweede Kamer over het ‘Larense Geval’.
Op 24 februari 1934 werd in het kamphuis ‘De Toorts’ een internationale konferentie gehouden van afgevaardigden van de Socialistische Jeugd. Een van de afgevaardigden was Herbert Frahm, die later grote bekendheid zou genieten als ‘Willy Brandt’.
Tijdens de conferentie werd op last van burgemeester van Nispen een inval gedaan door een twaalftal politieagenten. Van de arrestanten werden er vier opgesloten in het politiebureau te Laren. De anderen werden in Amsterdam gevangen gezet. De vier uit Laren werden op 27 februari 1934 op last van burgemeester van Nispen tot Sevenaer overgedragen aan het Hitlerregiem. De gevangenen uit Amsterdam werden door de politie illegaal over de Belgische grens gezet. Willy Brandt vertrok uiteindelijk met een Noors paspoort naar Noorwegen.