De hondenkar in tin

De hondenkar in tin

Al sinds 1985 is Bert Willemen uit Rijen bezig met het verzamelen van gegevens die gaan over het werk van de hond met de hondenkar. Onlangs kwam hij in contact met tinnegieterij ‘t Oude Ambacht in Alphen aan de Maas. Al geruime tijd liep de tinmeester Tiest van Zon rond met het idee iets te doen met de hondenkar. “We hebben er uitvoerig over gepraat en ik heb de tinnegieterij verschillende malen bezocht. De informatie die ik heb aangedragen is verder uitgewerkt en heeft er uiteindelijk toe geleid dat er een proefmodel van een tinnen hondenkar-miniatuur werd gemaakt. Op mijn advies zijn er nog enkele aanvullingen aangebracht zoals de bekende drinkbak achter aan de wagen en de ligplank voor de hond in de wagen. Het is al met al een bijzonder geslaagde uitvoering geworden van een verdwenen transportmiddel uit onze historie,” aldus Bert Willemen.

Dit artikel is afkomstig uit Kwartaalbericht 88 [2004-2]. Leden van de Historische Kring Laren ontvangen het kleurrijke glossy magazine 4 keer per jaar. U kunt hier lid worden. Losse nummers zijn à € 4 per stuk in de Lindenhoeve te koop, zolang de voorraad strekt.

“Bijzonder geslaagde uitvoering van een verdwenen transportmiddel uit onze historie”
Overgrootvader Adriaan Willemen uit Gilze oefende verschillende beroepen uit. Hij was boer, opperman, geitenfokker en imker. Daarnaast ventte hij dagelijks langs deuren met petroleum, waarvoor hij de hondenkar als transportmiddel gebruikte. Voor de kar stond een grote bouvier die luisterde naar de naam Bruto en die had zijn sporen al verdiend als mitrailleurhond in het Nederlandse leger aan het einde van de Eerste Wereldoorlog. Dat ontdekte Bert Willemen toen hij gegevens verzamelde voor het stamboomonderzoek van de familie Willemen. Hij raakte zo in de ban van het transportmiddel uit vroegere tijden dat hij verder onderzoek ging doen in archieven en alle mogelijke gegevens en foto’s over de hondenkar ging verzamelen. Om anderen te laten meegenieten van de prachtige foto’s besloot hij in 1993 een boekje uit te geven. In “De hond en de hondenkar in oude ansichten” zijn 64 foto’s opgenomen van honden met hondenkarren die voor verschillende werkzaamheden werden ingezet. Helaas is dit boekje uitverkocht. De kennis waarover Bert Willemen inmiddels beschikt deelt hij met geïnteresseerden door het geven van informatie, het verzorgen van lezingen en het meewerken aan tentoonstellingen. Verder schrijft hij artikelen in (heemkunde)tijdschriften over het transportmiddel. In verschillende musea in Nederland en België zijn nog prachtige exemplaren van de hondenkar te bewonderen.

In samenwerking met de tinmeesters van tinnegieterij ‘‘t Oud Ambacht tin’ uit Alphen aan de Maas is er een beeltenis van de hond met de hondenkar gemaakt. Het is een tinnen miniatuur beeldje geworden, dat voorzien wordt van een echtheidscertificaat en het is gemaakt van 94% tin en is gegarandeerd loodvrij. Dit hondenkarbeeldje heeft de volgende afmetingen: lengte 15 centimeter, breedte 6 centimeter en hoogte 7 centimeter. Deze exclusieve voorstelling van het inmiddels verdwenen transportmiddel is geheel met de hand vervaardigd. Het is afgewerkt in de kleur antiek zilver op eiken houten ondergrond. Meer informatie over het maken en vervaardigen van tinnen voorwerpen is te vinden op www.oudeambacht-tin.nl

Bert Willemen
“Onderzoeker en verzamelaar van hondenkargegevens”
Laagstraat 103, 5121 ZE Rijen, Tel: 0161 – 225665 [privé, na 18.00 uur]
Website: http://www.hondmethondenkar.nl/
b.willemen@home.nl