De gemeentelijke vuilophaaldienst toen…

De gemeentelijke vuilophaaldienst toen…

Rond 1925 werd er in Laren ook huisvuil opgehaald. Weliswaar niet in die grote hoeveelheden van tegenwoordig, maar toch.

Dit artikel is afkomstig uit Kwartaalbericht 103 [2008-1]. Leden van de Historische Kring Laren ontvangen het kleurrijke glossy magazine 4 keer per jaar. U kunt hier lid worden. Losse nummers zijn à € 4 per stuk in de Lindenhoeve te koop, zolang de voorraad strekt.

Foto’s en tekst: Ernst H.J. Wortel

Op de oude foto ziet u Kees de Groot en zijn zoon Maarten met paard en wagen en dat was het. Het huisvuil werd hoofdzakelijk opgehaald bij de villabewoners. Bij de meeste inwoners werd dit op de mestvaalt gegooid. In de zakken naast de ‘askar’ werden de eetbare resten verzameld, die gevoerd werden aan de varkens. Zeer veel Larense inwoners hielden er vee op na voor de slacht. Aan het formaat van de ‘askar’ kunt u duidelijk zien dat er niet zo heel veel werd weggegooid. In vergelijking met de moderne perswagens van de G.A.D. is dat tegenwoordig wel anders.

Maar waar werd deze oude foto genomen? Wiet de Boer en ik zijn er uiteindelijk toch uitgekomen. De ‘askar’ staat op de Brink precies voor de inrit van de boerderij van Hannes van Klooster, tegenover de Nieuweweg. Rechts op de recente foto ziet u het winkelpand op de hoek van de Brink en de Eemnesserweg. Het rietgedekte woonhuis staat er ook nog en is het stamhuis van het schildersbedrijf W. de Wit & Zonen, dat nog steeds bestaat en alom bekend is. De winkel rechts van het woonhuis was in het verleden de kapsalon van Distelblom en later de platenwinkel van Willeke Alberti. Ook Willeke woont nog steeds in Laren. Op de voorgrond staat een van de vele bankjes van de gemeente Laren. Het aardige hiervan is dat alle banken tijdens de winterperiode een flinke opknapbeurt krijgen, zodat zij er in het voorjaar weer ‘spic en span’ bij staan. Je kunt er dan weer gerust met je ‘zondagse’ op gaan zitten en genieten van het Larense autopark.