De dood van Willem Arends

De dood van Willem Arends

De Tweede Wereldoorlog zit bij Johan Weiss in het geheugen gegrift. Hij weet dan ook heel veel te vertellen. Hij woonde met zijn ouders in de oorlog aan de Veldweg 18. Op nr. 16 woonde buurman Willem Arends. Willem was werkzaam bij de Coöperatie Steunt Elkander aan de Nieuweweg.

Dit artikel is afkomstig uit Kwartaalbericht 156 [2021-2]. Leden van de Historische Kring Laren ontvangen dit kleurrijke glossy magazine 4 keer per jaar. U kunt hier lid worden. Losse nummers zijn à € 4 per stuk in de Lindenhoeve te koop, zolang de voorraad strekt.

Tekst: Bep (G.L.) De Boer

Johan Weiss vertelde dat hij in 1944 als 13-jarige op zijn jongensfietsje op weg was naar Hilversum. Op de Hilversumseweg, nabij de Utrechtse Waterleiding, was een soort bunker. Daar werd je als het ware opgewacht door de Duitsers. Voor de fietsers was een smalle doorgang. Er stond die dag een hele rij mensen te wachten om er door te mogen. Ook Johan Weiss en zijn buurman Willem Arends stonden in de rij. Was je er eenmaal door dan was je meteen je fiets kwijt, want die werden die dag gevorderd. 

Johan Weiss mocht er ook door, maar aan zijn kleine fietsje hadden ze niets, hij mocht doorrijden. Zijn buurman, Willem Arends mocht er ook langs. Een Duitser sprak hem aan, maar Willem was zo doof als een kwartel en hoorde niet wat er gezegd werd. Hij stapte op zijn fiets en wilde verder rijden. Maar de Duitser nam zijn geweer en schoot Willem in zijn rug. Hij was op slag dood. Willem liet een vrouw met kind achter. Deze gebeurtenis zal Johan Weiss nooit vergeten.