Column van de voorzitter (kwartaalbericht 93)

Column van de voorzitter (kwartaalbericht 93)

Na een geslaagde Open Monumentendag die in het teken stond van religieus erfgoed werkte de Historische kring mee aan een bijzonder evenement. Op zondag 25 september werd het 100-jarig bestaan van de Nieuweweg gevierd. Aan de raad werd in 1901 al voorgesteld om grond aan te kopen voor een nieuwe verbindingsweg tussen de weg van Hilversum naar Laren (de Hilversumseweg) naar de Rijksweg (bedoeld werd de weg Amsterdam-Amersfoort, die toen liep langs de Brink).

Dit artikel is afkomstig uit Kwartaalbericht 93 [2005-3]. Leden van de Historische Kring Laren ontvangen het kleurrijke glossy magazine 4 keer per jaar. U kunt hier lid worden. Losse nummers zijn à € 4 per stuk in de Lindenhoeve te koop, zolang de voorraad strekt.

In 1905 werd besloten tot het bestraten van de Nieuweweg. Zo was een nieuwe straat geboren. Architect Elzinga diende het bestek in met een begroting van 3210 gulden en 1455 voor riolering. Hoewel de weg nooit een hoofdroute is geworden, werd het wel een belangrijke winkelstraat. Daarom verzorgt de Historische Kring Laren een etalage-expositie in en rond de Nieuweweg. Meer dan 50 oude foto ’s met uitleg geven een beeld van de 100-jarige straat. Wij vinden het leuk samen met Larense ondernemers als Jan Boesmans, Jan Peter Hofstee en Rodney te Pas aan dit evenement mee te werken.

Karel Loeff