Collectie François Renoù bijzondere aanwinst Streekarchief

Collectie François Renoù bijzondere aanwinst Streekarchief

Op maandag 11 januari 2010 nam de Hilversumse wethouder Erik Boog
officieel de Collectie François Renoù in ontvangst namens het Streekarchief Gooi en Vechtstreek. De collectie is in bewaring gegeven aan het archief door de drie dochters van François Renoù. De ruim duizend prenten, tekeningen en kaarten uit de periode 1550-1950, grotendeels over het Gooi en omstreken, zijn nu voor iedereen toegankelijk. De archivaris van het Streekarchief, Karin Abrahamse is heel blij met deze prachtige aanwinst.

Dit artikel is afkomstig uit Kwartaalbericht 112 [2010-2]. Leden van de Historische Kring Laren ontvangen het kleurrijke glossy magazine 4 keer per jaar. U kunt hier lid worden. Losse nummers zijn à € 4 per stuk in de Lindenhoeve te koop, zolang de voorraad strekt.

François Renoù (1915-2001) heeft de verzameling prenten, tekeningen en kaarten bijeengebracht gedurende een periode van zestig jaar. Het merendeel verkreeg hij door aankopen bij antiquariaten en op veilingen. Een ander deel is afkomstig uit oud familiebezit. In 1958 verwierf hij de ateliervoorraad van L.K.C. Prins (1887-1957), een bekend tekenaar van Gooise landschappen en portretten. Renoù verzamelde aanvankelijk vooral topografische afbeeldingen van Hilversum en later van de hele streek tussen de Vecht en Eem. Zo zijn er 18e en 19e eeuwse prenten van vrijwel alle plaatsen in de regio. De collectie bevat tientallen kaarten, zoals de bekende ‘kaart van Perk’ van Gooiland in 1843. Ook nam hij bijbelse afbeeldingen en prenten van historische gebeurtenissen op, onder meer van de Beeldenstorm in 1566 en de moord op de Naarders door de Spanjaarden in 1572 

François Renoù
François Renoù was een bekende Hilversummer. Hij was eigenaar van Schaaf’s boekhandel en actief in allerlei organisaties. Hij was lid van de Straatnamencommissie en de Monumentencommissie van de gemeente Hilversum en bestuurslid van de Hilversumse Historische kring ‘Albertus Perk’ en de Stichting Hilversum, Pas Op!. Hij was betrokken bij het voormalig Goois Museum en publiceerde veel over de geschiedenis van het Gooi en Hilversum. In 1991 werd hij ingeschreven in het Gulden Boek van Hilversum. 

Collectie digitaal
Omdat de collectie zo bijzonder is, heeft het Streekarchief Gooi en Vechtstreek de prenten en kaarten gedigitaliseerd. Ze zijn nu onder de titel ‘collectie Renou’ te bewonderen op de website van het Streekarchief: www.gooienvechthistorisch.nl

Streekarchief Gooi en Vechtstreek
Archiefdienst voor Blaricum, Hilversum, Laren en Wijdemeren.
Bezoekadres: Oude Enghweg 23 (Stadskantoor), Hilversum
Contactpersoon: Hanneke Masselink-Duits en Karin Abrahamse, telefoon: 035-6292646 e-mail: streekarchief@hilversum.nl.

Digitale Nieuwsbrief
Wilt u op de hoogte blijven van de nieuwste ontwikkelingen bij de drie archiefdiensten in de regio? Neem dan een abonnement op de digitale nieuwsbrief van hun gezamenlijke website www.gooienvechthistorisch.nl. De nieuwsbrief informeert u over archiefaanwinsten, evenementen, exposities en actuele historische thema’s. Daarnaast biedt de nieuwsbrief praktische informatie zoals wijzigingen in openingstijden.