Bol an! deel 3

Bol an! deel 3

Wie in Laren woont, langs heggen en hagen wandelt, kroegen en terrassen bezoekt, er voor open staat, ontmoet in dit charmant mondaine villadorp Laren een ware rijkdom aan karakters en verhalen. Op 20 september verschijnt de derde editie van het boek ‘Bol an’. 

Dit artikel is afkomstig uit Kwartaalbericht 165 [2023-3]. Leden van de Historische Kring Laren ontvangen het kleurrijke glossy magazine 4 keer per jaar. U kunt hier lid worden. Losse nummers zijn à € 9,50 per stuk in de Lindenhoeve en bij Bruna te koop, zolang de voorraad strekt.

Tekst: Leo Janssen

Een lekker dik en kleurrijk boek met ruim 350 foto’s, tekeningen en schilderijen, vol ontroerende, grappige en bizarre gebeurtenissen die zich in ons van oorsprong arme boeren- en weversdorp, het oudste in het Gooi, toen en nu hebben afgespeeld. Geschiedenissen over schijnbaar gewone burgers, kunstenaars, verdwenen boeren en sjieke buitenlui. Verhalen en foto’s over ‘Max Verstappen, de opmerkelijkste (roof)moord in ons dorp, of de ontdekking in Parijs van de oudste tekening van Laren uit de Gouden Eeuw. Over Paviljoen Larenberg, ooit de mooiste belvédère, kunstenaar Paul de Lussanet, een onverwachte love story, de zware maatregelen rond corona, op de foto met Hare Majesteit, een actie voor Oekraïne, Marleen Molenaar de vrouwelijke Cruyff, een dorpslunch, de onthullende ‘ménage à trois’ van Anna Singer, tegelzetter Nico Koppel die opgroeide voor galg en rad en de Sint Jansbasiliek beklom en de bijzondere wandelingetjes – een dorpsgevoel – met mijn nieuwe hond Snoetje.

Larense story’s, opgedoken in archieven of opgetekend om de hoek. De ene keer verbazingwekkend, de andere keer verrassend romantisch, maar altijd liefdevol beschreven met een grote passie voor het dorp, vaak eindigend met een royale knipoog. 

Sinds 2018 gepubliceerd als column voor de Laarder Courant De Bel. Soms was het uren researchen om tot een goed verhaal te komen, soms ging het vanzelf. Die flow die je overkomt en je een weg laat inslaan die je van tevoren niet had bedacht. 

Een bijzonder boek en waardige opvolger van de twee eerder verschenen succesvolle ‘Bol an!’ boeken. Een absolute must voor wie van Laren houdt!

Bol an! deel 3 is vanaf eind september à € 32,50 bij de Larense Boekhandel en Bruna Laren te koop.
Het boek telt 265 pagina’s met hard ­cover. ISBN 978-90-822588-82