Boek ‘Laren van weleer’ verschenen

Boek ‘Laren van weleer’ verschenen

1 nov. 2020 – “In ruim honderd jaar is hier heel veel veranderd en is Laren van een dorp vol boeren geworden tot een dorp zonder boeren. Waaraan kan jij nu nog zien dat Laren vroeger een echt boerendorp was?” Dit is één van de vragen die in het op 29 oktober verschenen boekje ‘Laren van weleer’, een uitgave van de Historische Kring Laren (HKL), elk van de dertien hoofdstukken afsluiten. Het boekje is speciaal geschreven voor kinderen in de basisschoolleeftijd (groep 7) en is op scholen uitgedeeld. Maar het is interessant voor Laarders van alle leeftijden. Het is voor € 9,95 te koop bij de HKL en bij de Larense Boekhandel. HKL-voorzitter Bas Holshuijsen reikte 29 oktober de eerste exemplaren uit aan wethouder Karin van Hunnik en oud-tekenleraar Hans van Deuren.

Waarom een nieuw boek met de titel ‘Laren van weleer’?  Het antwoord staat in regelrecht verband met een gebeurtenis die zich in de zomer van 2018 afspeelde op en bij de zijgevel van Albert Heijn aan de Sint Janstraat. Hans van Deuren zag dat slopers bezig waren het vijftien meter lange, ijzeren kunstwerk ‘Laren van weleer’ van de muur te halen en in stukken te zagen. Het leverde overlast op voor de ladende en lossende vrachtwagens en moest daarom geruimd worden. Nadat Hans er achter kwam dat er niets met het werk gedaan zou worden, kreeg hij het voor elkaar om het te kopen voor 200 euro. Hij nam het in delen gezaagde kunstwerk mee naar huis. Sindsdien is Hans druk in de weer geweest om een mooie nieuwe plek te vinden voor dit kunstwerk. 

Herplaatst
Na verschillende pogingen is het, met hulp van partijen als eigenaar Van Deuren zelf, de HKL, oud-wethouder Leo Janssen, Pim en Kees Snoeij en de gemeente Laren, gelukt het kunstwerk in ere te herstellen. Het wordt gerestaureerd en wel geplaatst op een fraaie locatie. De gemeente regelt deze plechtigheid.

De gebroeders Snoeij namen het herstel voor hun rekening. De reden van dat laatste is dat het kunstwerk in 1970 door de Laarder Cees Snoeij (1922-2012), vader van Pim en Kees, met een snijbrander werd uitgezaagd. Cees Snoeij was oprichter van het decor- en constructiebedrijf Snoeij & Snoeij, dat door zijn zonen is voortgezet Het ontwerp van het kunstwerk was destijds gemaakt door de Hilversumse kunstenaar Jacques de Wit (1898-1983).

In het boek ‘Laren van weleer’ worden de dertien verschillende onderwerpen, die op het kunstwerk te zien zijn, uitgebreid besproken. Het boek toont het kunstwerk en zet per onderwerp het vergrootglas op één van de afbeeldingen. Met een beschrijving van wat deze afbeelding voorstelt. Op deze manier laten de samenstellers het ‘Laren van weleer’ tot leven komen. De lezer krijgt een goed beeld over het reilen en zeilen van het leven van de Larense bevolking in vroegere tijden en kun je tot de conclusie komen dat Laren rijk is aan vele bijzondere tradities die tot op de dag van vandaag nog duidelijk zichtbaar zijn en betekenis hebben in het dagelijkse leven van het dorp.

Gratis 
Leden-donateurs van de HKL kunnen het boek ‘Laren van weleer’ gratis ontvangen, maar wel voor een tegenprestatie. Die is dat zij een nieuw lid aanbrengen. Wie dat wil doen, kan het formulier hieronder invullen: